A vadszőlő eredetileg Kelet Ázsiából származik innen került be Európába és hamar meghódította a kertbarátok szívét. Hatalmas tenyérszerű levelei összefüggő lombozatot alkotnak, de a növény a legkülönlegesebb és legszebb formáját ősszel mutatja, meg amikor a levélzet skarlát vörös és narancssárga színben pompázik.

Az apró kis virágok a nyár közepén jelennek meg, színűk sárgászöld, jelentéktelenek, majd ezután képeződnek a termések, amelyek fekete színben tündökölnek, és kis bogyóformát öltenek. Mivel a növény akár 20 méter magasra is megnőhet, érdemes nagyobb kertekbe, tűzfalakra vagy házfalakra felfuttatni, így nyáron kizárja a nagy meleget télen pedig épp a hideget zárja el.


Igénytelen növény, így a tápanyag szegény homokos talajon is megél, nyáron jól viseli a nagy hőséget. Szaporítása hajtásdugvánnyal vagy magvetéssel is történhet.

Bemutatunk három különböző vadszőlő fajt:

Tarka levelű vadszőlő (Parthenocissus brewii 'Tricolor')

Egy rendkívül elegáns és érdekes színvilágú kúszó dísznövény, amelynek levelei fehéres sárgás színnel van behálózva, és termése rózsaszínes türkizes színt ölt. Kiváló fajta a pergolák, vagy kerítések befuttatására. A növény jól viseli a közepes csapadék ellátást, kedveli a tápdús talajt, és a napos félárnyékos kertekben is jól érzi magát.


Ötlevélkés vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)

8-10 méter magasra is felfutó tapadó korongos kúszónövény, amely hamar meghódítja kertünket. Levelei ujjasan összetettek, fényes zöldek, majd ősszel gyönyörű skarlát vörösre színeződnek.

Nyáron virágok ezrei tarkítják, ősszel pedig a hamvas kék bogyók teszik még izgalmasabbá a növényt. Nagyobb falak befuttatására alkalmas, igénytelen örökzöld cserje.


Tapadókorongos vadszőlő ( Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii')

Japánból származó tapadókorongokkal rendelkező 10-15 méter magasra felkúszó cserje.  Levelei 10 cm-ek, ujjasan összetettek. Lombozata ősszel gyönyörű vörös színt ölt. Nagyobb falak, pergolák vagy rácsok befuttatására is alkalmas. Fiatal korban bő öntözésre szorul, ám idősebb korban beéri a természetes csapadékkal. Talajban nem válogatós, és jól tűri a városi szennyezett levegőt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!