Az, hogy egy kert, illetve hátsó udvar nélküli panellakásban, esetleg téglalakásban élünk még nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a kertészkedés öröméről. Köztudott, hogy a növényekkel való foglalkozás, a természet közelsége jó hatással van elménkre és közérzetünkre is. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy mi is teremtsünk otthonunkban egy kis növénybirodalmat.

Természetesen ebben az esetben nem elhanyagolható az erkélyünk mérete, illetve adottságai, de ezeket figyelembe véve kialakíthatjuk kis növénybirodalmunkat. Gondolhatunk itt akár virágokra, fűszernövényekre, de akár néhány zöldségre is.

Van néhány alapvető szempont         

Nem mindegy ugyanis, milyen céllal szeretnénk erkélykertünket kialakítani, ezért is fontos, hogy néhány alapvető kérdést feltegyünk magunknak, mielőtt belevágnánk a nagy átalakításokba. Először is nem árt, ha tisztázzuk, milyen célt fog szolgálni az apró kertünk. Ilyen cél lehet például az: hogy szeretnénk valahogy eltakarni, feldobni a rossz kilátásunkat? Esetleg kicsit árnyékolni, hűteni szeretnénk a balkonunkat? Netán szeretnénk néhány zöldséget saját magunknak megtermelni? Vagy csak egyszerűen virágokat szeretnénk gondozni?

Ha már tisztában vagyunk a céllal, ideje, hogy az erkélyünk sajátosságait is megfigyeljük, hiszen kertészkedésünkhöz elengedhetetlen, hogy tisztába legyünk balkonunk mikroklímájával: mennyi napfény fogja érni növényeinket és mikor? Inkább meleg, napfényes helyről vagy árnyékos hűvösebb helyről van szó? Esetleg gyakran befúj a szél? Sőt balkonunk teherbírása, valamint a társasház szabályzatát is érdemes szem előtt tartani. Ha ezekre a kérdésekre időben választ adunk, könnyen eldönthetjük, hogy milyen növényeket tudunk erkélyünkre telepíteni.

Virágok?

Ha a virágokról van szó, dönthetünk az egynyáriak mellett, illetve fontolóra vehetünk néhány évelő virágot is. Az évelő virágokat érdemes nagyobb balkonládákba ültetni, hiszen így nagyobb esélyük lehet a túlélésre. A tél folyamán is érdemes őket havonta egyszer-kétszer megöntözni, így is elősegítve azt, hogy biztosan pompázzanak még a következő évben is. Jó választás lehet például az árvácska, a korai krizantém, a tollas szegfű, a százszorszép, sőt még a petúnia is átteleltethető.

Inkább zöldségek?

Ha nem csak gyönyörködni szeretnénk az erkélyünk növényeiben, jó választás lehet a zöldségek termesztése, hiszen a saját keze által termesztett zöldségeket mindig szívesen fogyasztja az ember. A legtöbb zöldséget, amit a kertünkben megtermeszthetünk, azt az erkélyünkön is megtudjuk, természetesen a rendelkezésre álló hely függvényében.

Adunk pár tippet, melyekkel mindenképp sikerélményed lehet: az első a retek, ez a zöldség egy nagy cserépben is hamar kibújik, csak ne ültesd a magjait nagyon sűrűn. A második a rukkola, hiszen gyorsan fejlődik, kis helyet foglal és igénytelen, sőt a balkonládában is jól érzi magát. A harmadik tippünk a spenót, mivel annak termesztése, vetése és szaporítása nagyon egyszerű. A magok nagyon hamar kibújnak és bőségesen teremnek. Sőt a fűszernövények szintén jó választások lehetnek.

 


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!