Mivel a cseresznyének igen magas a víztartalma, érdemes belőle nyáron minél többet enni, mert remek szomjoltó. A cseresznyének igen magas a B és C vitamin tartalma, de ásványi anyagokban is igen gazdag.

Bemutatunk három finom cseresznyés receptet, amelyeket egyszerűen és könnyedén eltudunk júniusban készíteni.

 

Cseresznyés piskóta recept:

Hozzávalók 12 darabhoz: 7 dkg liszt, 6 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 4 evőkanál porcukor, 15 dkg kimagozott cseresznyebefőtt, fél zacskó vaníliás cukor, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 24 kis papír sütőforma

Elkészítés:

A befőttet lecsöpögtetjük, és kisebb darabokra vágjuk. A vajat vagy a margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Az átszitált lisztet összekeverjük a búzakeményítővel és a sütőporral, majd a vajkrémbe szitáljuk. Belekeverjük a gyümölcsdarabokat. A formákat kettesével egymásba helyezzük, majd félig megtöltjük őket a folyékony tésztával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton), 20-25 percig sütjük. A piskóta-tortácskákat kihűtjük, és kiborítjuk a formából. A mázhoz 3 evőkanál porcukrot kikeverünk a rummal. A rumos mázt 6 tortácskára csorgatjuk, a többit megszórjuk a maradék porcukorral.

Ötletünk: A piskóta-tortácskákat más befőttel, pl. meggyel, szilvával vagy őszibarackkal is süthetjük. Idényben, válasszunk friss, nem túl lédús gyümölcsöt!

Cseresznyés pite recept:

1 tepsi

Hozzávalók: a tésztához 50 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a töltelékhez 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa; a tetejére 1 tojás.

A lisztbe beleszórom a sütőport, és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrom, majd sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy éjjelen át, pihen.)

A cseresznyét kimagozom.

A nagyobbik cipót közepes gáztepsi méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd meghintem a cseresznyével. Erre cukrot szórok, és a kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenem a tetejét. Villával megszurkálom és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütöm, ezután a lángot mérsékelem, és tűpróbáig sütöm. Szép világosbarnának kell lennie. Csak teljes kihűlése után vágom kockákra. A tetejét ki-ki gusztusa szerint porcukorral elkevert darált dióval meghintheti.

Cseresznyés túrós recept:

Hozzávalók: 40 dkg lisztből omlós tészta, 1 kg túró, 1 l tejföl, 1 kg cseresznye, 2 cs. vaníliás cukor, citromhéj, ízlés szerint cukor, 5 dkg keksz- vagy piskótamorzsa, vagy 10 dkg dió, fahéj, 1 ek rum.

A cseresznyét kimagozzuk kézzel és nem magozóval, kevés cukorral megszórjuk. A túrót összekeverjük az ízlésünk szerinti cukorral, 1 vaníliás cukorral, fél citrom héjával, rummal, 2 tojás sárgájával. A tejfölt hasonlóan, de rum nélkül. A tésztát tepsibe nyújtjuk. Rákenjük a túrókrémet, erre a kissé kinyomkodott és a morzsával vagy dióval, fahéjjal összekevert cseresznyét, rá pedig a tejfölt.

Forróra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc múlva kissé csökkentjük a fokozatot. Ha kihűlt, megszórjuk (vagy nem) vaníliás porcukorral és négyzet alakúra szeljük.

Akkor is finom, ha a túró, tejföl csak a fele, de ilyenkor a 2-2 tojás fehérjét habbá verem és hozzákeverem. Hasonlóan készül az említett gyümölcsökkel is - a meggyet jobban meg kell cukrozni. 1 nagy gáztepsi mennyiség.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!