szerda, 20 szeptember 2017

Most virágoznak a bodzabokrok kertünkben

Az egészséges táplálkozás ma már egyre fontosabb az emberek életében. A bodzából készült ínyencségek nem csak finomak, de nagyon egészségesek is.

Bár a bodza egy nagyon igénytelen növény, a kert bármely részében kevés törődés mellett is szépen fejlődik mégis az egyik legszebb és a leghasznosabb dísznövényi is egyben. Telepítésre a kora tavasz vagy az ősz az ideális.

Amikor elültetjük a bodzát még nem is gondoljuk milyen sokoldalú növényt kaptunk, ami nem csak szép, de vitaminokkal és ásványi anyaggal teli finomság is. Így később adhatunk belőle a szomszédnak, barátoknak, rokonoknak, elég egy bogyó, amit elültetünk, betakarunk nedves földdel vagy homokkal és máris egy új növény fejlődik belőle.

A bodza nyáron a legszebb, amikor tele van illatos virágokkal, bő terméssel, és buja zöld lombbal. A tő mellett kihajtó vadhajtásokat metszőollóval rendszeresen távolítsuk le, így formás takaros bodzafánk lesz.

A bodzának a virágát és a termését is fel lehet használni, maga a virág fontos szerepet játszik a gyógynövény iparban. A virágot kertünkben vagy az út menti bodzáról gyűjthetjük be május közepétől július elejéig. A legjobb, ha késő délután egy száraz meleg napon szedjük le, mert a víz és a harmat könnyen rothadásos foltokat okozhat szedés után.

A virágot kocsánnyal együtt egy metszőolló segítségével vágjuk le, és fonott kosárba gyűjtsük össze. Ezután vigyük, haza terítsük szét egy újságpapíron, és hagyjuk megszáradni, a nyári napsütésben. Ha nincs, kertünk ahol a szabadban száríthatjuk, ki a virágokat óvatosan egy tepsin terítsük szét és 40 fokon a sütőben szárítsuk ki őket. Sok gyógynövény termékben a levelét és a kérgét is felhasználják, ezeket is levegőn kell jól szellőző helyen szárítani.

A régi időben a bodza hozzátartozott a nyári ételek és italok alapanyagai közé, de ma már egyre kevesebben ismerik ezt a különleges gyógynövényt, amely nem csak nagyon egészséges, de sok igen különleges és finom ital és sütemény, sőt lekvár is készíthető belőle.

Bemutatunk pár ízletes receptet, amit szívből ajánlunk minden háziasszonynak.

Bodzavirág leves:

Nyáron a nagy melegben kitűnő főétel a bodzaleves, ami tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.

Hozzávalók.

6 bodzavirág, 1 liter tej, 1 kanál cukor, csipet só, 4 tojássárgája, 3 tojásfehérje, kis kanál fahéj.

A bodzavirágokat jó alaposan mossuk, meg majd szárítsuk meg. Egy lábosban forraljuk fel a tejet, adjuk, hozzá a bodzavirágokat, vegyük, le a tűzről hagyjuk állni kb. 15 percet és szűrjük le. Ezután ízesítsük cukorral, sóval, és kevés fahéjjal majd adjuk hozzá a kikevert tojássárgáját, majd helyezzük vissza az edényt a tűzre és melegítsük át újra.

A végén tejben főzzünk ki kis habgombócokat a felvert tojásfehérjéből, és tálalásnál tegyük a leves tetejére. Hidegen és melegen is kínálható nagyon finom.

Bodzás sütemény:

Sokan már a gyerekkorukból is ismerik a bodzás sütemény illatát és ízét, de aki még nem kóstolta, íme, a recept:

Hozzávalók:

8 friss bodzavirág, 250 gr liszt, 1 tojás, 1 tasak sütőpor, 1 kanál cukor, 1,8l tej, 3 kanál rum, 4 kanál olaj, kevés fahéj, vanília cukor, és só, zsiradék a sütéshez.

Egy edénybe keverjük össze a lisztet, a tojást, a sütőport, a tejet, a rumot, majd jól keverjük össze, és hagyjuk pihenni 1 órát. Ez alatt a virágokat mossuk meg és szárítsuk meg teljesen.

A sütéshez a zsiradékot forrósítsuk fel egy serpenyőben és a bodzavirágokat kisebb darabokra szedve mártsuk bele a tésztába és a forró olajban süssük ki őket. Amikor már szép aranysárgák lettek szedjük ki és egy konyhai papírtörlőn csöpögtessük le őket. Melegen tálaljuk fahéjas vaníliás cukorral meghintve.

Bodzalekvár:

A bodzalekvár nagyon finom bármilyen süteményhez-fánkhoz, de reggelire pirítósra kenve is kiváló.

Hozzávalók.

Fél kilogramm savanyú alma, 2 kg friss bodzabogyó, 1 kg cukor, 1 citrom leve

Az almákat mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel kis darabokra. A bodzabogyókat is jó alaposan mossuk meg, keverjük össze az almával, a cukorral és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Az almahéjat és a magokat se dobjuk le, hanem egy nagy lábosban másnap tegyük, bele őket adjunk, hozzá a citrom levét pároljuk össze őket, majd a végén adjuk hozzá az almát és a bodzabogyót is. Állandó keverés mellett főzzük az egészet kb. 40 percig, és a végén ízesítsük gyömbérrel, majd töltsük forrón az üvegekbe és zárjuk le őket. Légmentesen hűvös sötét helyen hosszú ideig tárolhatók.

Bodzapezsgő:

Aki szereti a különleges italokat és szívesen készít, valami újat okvetlenül próbálja ki a bodzavirág pezsgőt.

Hozzávalók:

10 friss bodzavirág, 3 citrom, 1 csésze gyümölcsecet, 1,5 kg barnacukor, vagy nádcukor, 10 liter szénsav mentes ásványvíz, 1 csésze rizs.

A bodzavirágokat mossuk, meg majd rázzuk le róla a vizet. A citromokat hámozzuk meg és vágjuk fel karikákra. Keressünk egy nagyobb lehetőleg mázas edényt és tegyük bele a bodzavirágokat, a gyümölcsecetet, és a 10 liter ásványvizet, majd adjuk hozzá a cukrot is. Fedjük le és tegyük meleg helyre egy hétig. Időnként óvatosan keverjük, árt. Egy hét után szűrjük le és passzírozzuk át egy vászon kendőn a bodzavirágokat is.

A végén öntsük üvegbe a pezsgőt és tegyünk minden üvegbe néhány szem rizsszemet, majd kb. két hétig tároljuk őket sötét hűvös helyen. Behűtve jégkockával kiváló nyári hűsítő ital.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Szobrok a kertben!

Igen különleges szobrokat készíthetünk saját kertünkben, és ehhez nem kell más, mint egy kis cserép növény, amelyből később elefántot, nyuszit, gömböt, oszlopot, vagy épp labirintust varázsolhatunk.
Bővebben...:

Ne dobd ki! Hasznosíts tojáshéjat a kertben!

Amikor a rántott húst készítjük, ne dobjuk ki az üres tojáshéjat, hiszen újra hasznosíthatjuk kertünkben, így remek kalcium forrást biztosíthatunk növényeink számára.

Bővebben...:

Így palántázzunk a kertben!

Tavasszal megjelennek az első virág, zöldség és fűszernövény palántákat, amelyeket ideje elültetni kertünkben, de nem mindegy hogyan.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni és ültetni a hortenziát kertünkben.

Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása!

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény. Bővebben...:

Egy különleges zöldség a kertben a rebarbara.

Hazánkban még kevesen ismerik ezt a különleges zöldséget, amely már meghódította Amerika szívét. Miért ne próbálnák ki mi is itthon?

Bővebben...:

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...:

A málna ültetése és termesztése

A málna már a középkorban is a kertészek egyik kedvenc gyümölcsfajtája volt, amelynek termése nem csak finom és ízletes, de gyógyhatással is rendelkezik.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: