Vásároljuk meg a szükséges magokat a vetőmag boltban, majd kezdjük el a palántanevelést. A palántanevelésbe csak akkor kezdjünk bele, ha megfelelő körülményeket és klímát tudunk biztosítani a növények számára.

Természetesen a legtöbb kertben nincs lehetőség fóliasátor vagy üvegház létesítésére, így az ablakba vagy a legvilágosabb helyiségben érdemes palántát nevelni. A déli vagy nyugati fekvésű ablakban már március végén vethetjük a magokat, sőt a paradicsom vagy paprika magokat már februárban is vethetjük, ha van elég fény és meleg, mert 18 fok fölött csíráznak a magok.

A magok vetését igazítsuk mindig a palántákat kiültetéséhez így pl. a paradicsom magokat a kiültetés előtt 7-10 héttel, míg a paprika magokat 8-9 héttel a kiültetés előtt vessük el.

A palántaneveléshez a magokat mindig fertőtlenített talajba vessük ma már külön palántaneveléshez való földkeverék is kapható.

A magokat cserépbe vagy lapos tálcába ültessük, permetezzük be a talaj felső rétegét, majd takarjuk le egy üveglappal, hogy párás meleg klímát tudjunk biztosítani. Kikelés után a palántákat tűzdeljük külön, majd öntözzük be őket óvatosan. Április végén, május elején kilehet ültetni a szabadba a növényeket, ám az elején még érdemes őket az erős tűző naptól védeni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!