Ma már egyre több hazai kertészet kínálja a szép törpe gyümölcsfákat, amely lehet szamóca, szilva, de akár almafa is. Ezek a növények ugyanolyan ízletes és finom gyümölcsöt teremnek mind nagyméretű rokonaik, csak épp elférnek a teraszon vagy az erkélyen és szabadföld helyett dézsába vannak ültetve. A kis helyigény miatt egyre kedveltebbek lettek hobbi kertészek körében is.

Sok kertész úgy gondolja, hogy a dézsában nevelt fákat nem kell télre védeni, hiszen egy enyhe télben nem fagynak el a hajtások. Ám egy komolyabb fagy nagy károkat okozhat a növényben így érdemes jó előre védelmet biztosítani növényünk részére.

Időjárásunk az utóbbi években igen sokat változott és hogy mit hoz, a tél senki sem tudja. Tudósok szerint a tél sokkal hidegebb lesz és több lesz a hó és a csapadék is. Ha eddig nem kellet megvédeni a fákat és növényeket a hidegtől, mostantól érdemes kellő figyelmet fordítani az időjárásra, gondoljunk csak az októberi hirtelen fagyokra.

A citrusféléket már most vigyük be téli szállásukra, ami egy 10-15 fokos világos helyiség, csökkentsük le a locsolást, és ha kell, vágjuk vissza a hajtásokat. Minden mediterrán dísznövényt szintén vigyük védett helyre.

Az alma, a szőlő, a birs és még néhány gyümölcsfa maradhat kint a szabadban, de a kivi is áttelel.

Ha biztonságban szeretnénk tudni kedvenceinket odakint a hidegben, érdemes a fa töve köré némi falevélből, szalmából vagy marhatrágyából egy kis halmot építeni, amely a gyökereket védi meg a fagyoktól. Bizony volt olyan kert tulajdonos, akinek tavaly a kivi növénye fagyott ki a kertben.

Nagyobb barkácsáruházakban kapható vékony olcsóbb faanyag ezekből akár egy kis faládát is építhetünk a dézsa köré, amelyet szalmával kell kitömni így biztos, hogy télen nem fagy el a gyökér.

Míg nagyméretű társaik simán átvészelik a téli időjárást, hiszen a gyökér a föld alatt van, de a dézsás gyümölcsfák hamar kifagynak, mert a gyökér a föld felett van és sokszor csak 10-20 cm föld réteg választja el a fagyoktól. Épp ezért ha nincs se téli üvegházunk se helyünk átteleltetni a növényeket, akár egy nagyobb gödörbe süllyesztve és földdel meg forgáccsal megtöltve szó szerint el is áshatjuk őket. Így akárcsak a nagyméretű társaiknál a gyökér itt is a föld alatt lesz. A növény tövét ekkor is érdemes jó alaposan betakarni, amire a szalma, a falevél vagy a fakéreg is megfelel.

A kellő téli fagyvédelem fontos kerti munka hogy jövőre a gyümölcsfáink ismét ízletes és finom terméssel ajándékozzanak meg minket!

Jó kertészkedést kívánunk.