csütörtök, 29 június 2017

Süssünk levendulás cipót Provanszi ihlettel!

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 2 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, kevés őrölt bors,

1 evőkanál olívaolaj, 2 dkg élesztő, 2-2,5 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál levendulavirág és rozmaring levél.

A hozzávalókat tegyük bele a dagasztógépbe, majd állítsuk be a gépet 15-20 perces dagasztásra. Ezután letakarva kelesszük meg a cipót, majd finoman gyúrjuk át, és formázzuk meg. Vízzel kenjük meg és a tetejét egy éles késsel vagdossuk be keresztirányba.

Végül előmelegített sütőbe 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A különleges ízű zamatos cipót a kihűlés után vékonyan felszeleteljük, és puha vajjal megkenve kínáljuk.

Kínálhatunk mellé levendulás vajat, ehhez a puha vajat kevés levendula virággal ízesítünk, de nyáron adhatunk hozzá friss epret, vagy szedret is.

Cikkünk megírásában Halmos Monika: "Levendula szívvel, lélekkel" című könyve nyújtott segítséget. A könyv  itt megvásárolható >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Gardenexpo 2010 Videóval!

Aki lemaradt a 2010-es Garden expo kertészeti és orchidea kiállításról, most bepótolhatja egy virtuális sétával!

Bővebben...:

Október:Vigyázat jön a hideg!

Akik eddig a szabadban tartották a szobanövényeket most van itt az ideje bevinni őket, mert éjszaka már 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Bővebben...:

Így védekezzünk a kártevők ellen!

A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...:

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

Ültessünk articsókát ,mert nem csak szép de finom is!

Bár az articsóka(cynara scolymus) hazánkban nem épp elterjedt kerti és konyhai növény, vállalkozó kedvű kertészeknek mégis érdemes kipróbálni, ezt a gyönyörű és ízletes növényt, amely kertünket díszíti, és ételeinket ízletessé varázsolja. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: