A cikóriasaláta (cichorium intybus var. folisum)) egynyári zöldségnövény, amely erős karógyökeret fejleszt, majd fajtától függően kemény sűrű, telt, gömbölyű fejeket növeszt.

Levelei zöldek, de a burok levél színe sárga vagy épp piros így különleges színfoltot képez kertünkben.

Íze pikáns és különleges, kissé keserű. Más salátákkal is vegyíthetjük, hiszen sok benne a kalcium, a kálium, nátrium, foszfor, és magas a C, illetve az A vitamin tartalma. Koleszterint nem tartalmazz így ideális lehet a fogyókúra mellé. Különleges színes levelei miatt nagyon jó dekorációs célt szolgálhat, hidegtálak mellé, vagy sült húsokhoz.

Akár csak a többi saláta fajtáknál itt is érdemes a szakaszos vetés, a korai fajtákat májusban érdemes elvetni a végleges helyükre a kertben, majd a kései fajtákat június közepétől augusztus végéig vethetjük. Enyhe tél esetén, ha betakarjuk, szalmával a növényeket áttelelnek.

A cikóriát ültethetjük metélőhagymával, paradicsommal, vöröshagymával, vagy sárgarépával együtt. Aki még nem ültetett cikóriát a kertbe, annak érdemes több fajtával is próbálkozni, így jövőre ki tudja választani a legjobb íz világút.

Május elején ássuk fel az ágyást, dolgozzunk bele komposztot, majd vessük, el a magokat sorban végül fedjük be egy réteg földdel. A sorok között hagyjuk 25 cm távolságot. Ha a magok kikelnek és elérik a két leveles palánta kort, ritkítsuk meg őket, 15-20 cm tőtávolságra.

Nyáron tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen és gyomláljuk rendszeres a növény körül a talajt. Végül a nyár közepétől szedhetjük az ízletes zsenge fejeket, úgy hogy egy éles késsel levágjuk torzsákat.


A cikória saláta félárnyékban is megél, de íz világa és vitamintartalma a napfényes helyen teljesedik ki a legjobban. Kisebb kertekben vagy erkélyen a cikóriát ültethetjük nagyobb méretű cserépbe, illetve dézsába is, nagyon mutatós dézsanövény válik belőle.

Fogyasztás előtt érdemes a saláta leveleket ecetes sós vízbe áztatni, mert így enyhíthetjük a levelek keserű anyag tartalmát.

A cikória gyógyító hatása:

1. elsősorban emésztőszervi panaszoknál ajánlatos (még a rákos elváltozásokra is jótékony hatású),

2. csökkenti a vérzsírok és a koleszterin szintjét,

3. csökkenti a vérnyomást,

4. megelőzi az érelmeszesedést,

5. jótékony hatású a szívre,

6. segít a fogyásban,

7. méregtelenít,

8. szabályozza a vízháztartást,

9. védi a nyálkahártyát.

Cikória saláta

4 közepes cikóriahajtás, 1 narancs, 0,5 avokádó, 1 dl tejszín.

A cikóriát vágjuk darabokra. Aprítsuk fel a narancsot és az avokádót.

Keverjük össze ezeket a tejszínnel.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!