Ha lakásunkhoz csak egy kisebb vagy közepes kertet kaptunk, de szeretnénk egy különleges kertet érdemes pár trükköt bevetni.

Mivel a kisebb kertekben nem lehet túl nagy virágágyásokat kialakítani nem biztos, hogy itt a növényekre kell elhasználni a legtöbb teret. Építhetünk pl. egy kisebb meleg vizes medencét, amelybe esténként vagy hétvégén, nyáron kedvünkre pihenhetünk és lazíthatunk. A medencét érdemes a kert napos részébe építeni és fontos a csúszás mentes padló is.


Osszuk fel a kertet több részre és építsünk magas ágyásokat. Ez remek megoldás lehet, hogy az amúgy unalmas sík teret még izgalmasabbé tegyük. Az ágyásokat megépíthetjük téglából, kőből vagy betonból. Az ágyások szélére szereljünk fel falapokat így akár le is lehet ülni a szélükre.


Helyezzünk el néhány kisebb szobrot a kertbe, ezek készülhetnek kőből, fából, terméskőből, vagy rozsdamentes acélból. A sok kis növény helyett ültessünk pár hangsúlyos nagyobb dísznövényt, cserjét, amelyek szoliter növényként is megállják helyüket.


Egy ilyen kertet nem csak nappal, de akár este is lehet használni, ha ügyesen alkalmazzuk a megvilágítást. A megvilágítás irányulhat néhány nagyobb növény együttesre, a medencére, vagy lehet háttér megvilágítás, de akár a lépcsőt is megvilágíthatjuk.


Érdemesebb takarékos izzókat és lámpákat felszerelni bár ezeknek a beszerzési ára jóval drágább hamar megtérül a befektetett összeg a villanyszámlában.


A kisebb egynyári vagy évelő virágzó növényeket ültessük ki csoportosan a már említett magas ágyásokba, a falak és kerítések mellé ültessünk nagyobb növényzet, mint pl. a bambusz, amely jó térhatároló szerepet is betölt.

Válasszunk minél izgalmasabb színű és formájú növényt, amelyek élettel töltik meg a kertünket.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!