Az idén áprilisban a természet egy kicsit megtréfált minket és jó egy hónappal előre hozta a nyarat, így áprilisban már májusi meleg volt, májusban pedig 30 fokos hőség.

Azt hogy a felmelegedés zajlik, saját bőrünkön tapasztaljuk, nincs tél, a nyár pedig viharokkal tarkított. így az idén a kertészeket is megzavarta az áprilisi meleg, de még most sem késő ültetni.

A legtöbb növényt május elején vagy közepén érdemes elültetni, sőt sok növénynek a magját is lehet még vetni. Aki eddig még nem ültette tele kertjét, vagy úgy érzi, van még szabad hely bátran induljon le beszerző körútra és ültessen növényeket kertjébe.

Nézzük milyen lehetőségeink vannak májusban az ültetésre.

Magvetés:

Vásároljunk bátran virág, zöldség vagy fűszermagot és ültessük cserépbe vagy a kertbe. A legtöbb zöldség növénynek, mint pl. a paradicsomnak, vagy paprikának a vetési ideje végső helyre május június. Így még most sem késő magvetéssel növényeket telepíteni kertünkbe. Normál időjárás esetén az idő és a föld csak május közepére melegszik fel annyira hogy a magok a fölbe kikeljenek. Ültessünk fűszernövényeket balkonládába vagy nagyobb cserépbe és helyezzük el őket a konyha ablakban vagy a teraszon.

A kertbe szórjunk el néhány zacskó napraforgó magot, vagy körömvirág magot, amelyek sárga színűkkel napsütötte oázissá varázsolják kertünket.

Egynyári és évelő növények:

Gyönyörű muskátlikat árulnak még több helyen, így ha kevés a muskátli vagy az egynyári palánta kertünkbe pótoljuk a hiányt. A muskátlikat és a kisebb palántákat ültethetjük virágládába, vagy kisebb tartókba, akasszunk fel néhány csüngő növényt a teraszra, és ültessük be a lépcsők oldalát is kisebb növényekkel. Évelő növényeket ültessünk ki a kertbe, amelyek jövőre is virítanak majd. Válasszunk színes évelő szarkalábat, vagy csillagfürtöt, amelyek szinte egész nyáron át virágokkal hálálják meg a törődést.

Cserjék és bokrok.

Még a cserjék vagy kúszó növények ültetéséhez sincs késő. Kerítés mellé ültessünk futó babot, borsót, vagy pergolára futassunk fel clematist, loniceriát, sövénynek ültessünk bukszust, vagy válasszunk ki néhány színes évelő cserjét. Tujákat is telepíthetünk, de fontos a folyamatos locsolás, ne hagyjuk kiszáradni a növényeket.

Fűmagvetés:

Ha a fű nem szép kiéget vagy fakó, még most is pótolhatjuk friss fűvel. Vásároljunk a kert igényeihez alkalmazkodó fűmagot, és szórjuk, el egyenletesen a már meglevő gyepfelületre így hamarosan friss zöld felület lesz a régi megkopott fűfelület helyett. A fűmag mellé szórjunk ki egy kevés fehér here magot is, amely megköti a nitrogént a fölbe így a fű sokkal szebb és erősebb lesz. Ne felejtsük le a gyeptrágyák vagy fűtápok használatát is, amelyek segítenek pótolni az elhasznált tápanyagot.

Így aki szívesen kertészkedne vagy meglát, egy új virágot kertjébe június közepéig bátran ültessen, vessen magot, és kertészkedjen kedvére.


Érdemes állandóan szemmel tartani az időjárást is, a nagy hőségben naponta kétszer is locsoljuk a füvet és a növényeket, a csapadékos időszakban érdemes az esővizet felfogni egy nagyobb dézsába, és a viharok idején az érzékenyebb növényeket, vagy a balkonládákat, csöngő növényeket védett helyre szállítani.

Az időjárást percre pontosan nyomon követhetjük a www.idokep.hu oldalon ahol radarképet, előre jelzést és viharok idejére percről percre történő jelentéseket is olvashatunk. Így a precíz kertész napra készen tudja a kertet gondozni, az időjárás függvényében.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!