A talajlakó orchideák tartása lakásban igen nehéz, épp ezért ha orchideát szeretnénk nevelni érdemes az epifita fajtákat vásárolni. Az epifita orchideák életben tartásához fontos hogy tudjuk a környezeti igényeket, mint pl. a fény, a hő, és a páratartalom.

A legfontosabb hangsúly a páratartalmon van, mégpedig azért mert a páratartalom ingadozása is gondot okozhat. Nem elég, ha havonta kétszer gondoskodunk a magas páratartalomról, az orchideák egész évben igényelik a párás levegőt. Vannak orchideák, amelyek alkalmazkodtak a szárazabb évszakokhoz, így a csapadék mentes időszakban a gyökerek megduzzadnak és a levelek akár csak a pozsgásoknál, a szövetekben tárolják a nedvességet.

 

Épp ezért a páratartalom sokkal fontosabb, mint a rendszeres locsolás, mivel ezeknek az orchideáknak módosult gyökérzetük van, így nem a földből veszik a nedvességet, hanem a levegőből. A másik fontos szempont az orchideáknak az életben maradáshoz a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozása. Mielőtt megvásároljuk az adott orchidea fajt érdemes már előtte megismerni a hőmérsékleti viszonyokat. Ezt úgy lehet a legjobban biztosítani, ha tudjuk, hogy az adott növény milyen klímáról származik. Ha összhangba hozzuk a fényt, a hőmérsékletet és a párát, máris több rá az esély hogy orchideánk egészséges és szép lesz.

Az őserdei epifita orchideák sokkal, kevesebb fénnyel is beérik, mint pl. az alpesi vagy hegyi rokonai, így ezek a növények egy félárnyékos helyen is szépen fejlődnek, ám itt is fontos a magas páratartalom.

 

A tápanyag sokkal kevésbé fontos az epifita orchideák számára, hiszen a természetben ezek a növények az esővíz cseppekből szedik ki a létfontosságú ásványi anyagokat. Gyakran megfigyelték már a tudósok hogy ezek az orchideák nem élnek meg akármilyen fán, gyakran gondosan kiválasztják a támasztékukat. Az eukaliptusz fákat messze elkerülik, míg a tölgyeket igencsak kedvelik. Sőt azt is megfigyelték, hogy egyes fafajtákon csak bizonyos orchideák élnek, meg míg egy másik fán tőle pár méterre egy másik orchidea faj éldegél. Az évek során a fák és az orchideák meg tanultak egymás mellett élni, bár vannak olyan fafajták, amelyek bizonyos vegyi anyag kibocsájtása útján, teljesen lakhatatlanná teszik magukat.


Az orchideák gondozásához nem lehet konkrét tanácsot adni, hiszen minden fajtának eltér a gondozási igénye, így azt tanácsoljuk, hogy aki komolyan szeretne orchideákkal foglalkozni, olvasson utána és gyűjtsön be minél több információt ezeknek a gyönyörű növényeknek a gondozásáról és ápolásáról.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!