Ám mind az Európai mind a hazai klímán nagyban eltér a trópusi klímától, így az orchideák gondozásánál az egyik legfontosabb feladat a megfelelő páratartalom biztosítása.

Páratartalom alatt a levegőben levő vízmennyiséget nevezzük, ennek a látható formája a köd.

A trópusi őserdőkben átlag 25-30 fok meleg van, és állandó 70-80 %-os a páratartalom, majd éjszaka a levegő lehűl, így a levegőben levő csapadék harmat formájában lecsapódik a levelekre.

Az ilyen magas páratartalmat itthon csak üvegházi körülmények között tudjuk a növény számára biztosítani, így gyakran egy száraz központi fűtéses lakásban, ahol mindössze 20% a páratartalom, az orchideák elpusztulnak.

 

Mivel az orchideák a föld különböző klímáján is képesek megélni, nagy alkalmazkodó képességre tettek szert, így a 20-22 fok, és a 40-60 % -os páratartalom már elég ahhoz, hogy a növény életben maradjon.

Aki szeretne otthonában bármilyen orchidea fajtát nevelni, gondoskodnia kell a megfelelő páratartalomról. Erre a célra beszerezhetünk egy párásító berendezést, ha több cserép növényt is tartunk egy helyiségben, vagy 1-2 cserép orchidea esetében, elég, ha egy kaviccsal teli tálcát teszünk a növény alá.

Ha kettőnél több cserép orchideát tartunk otthonunkban, szerezzünk be egy nagyobb tálcát, erre szórjunk murvát, vagy agyag granulátumot, majd helyezzük el a növényeket a kavicsos tálcán egymás mellé. A kavicsos tálca már növeli a levegő páratartalmát, de ezen kívül naponta kétszer permetezzük át a növény leveleit, egy szobai permetezővel.

Az orchideák gondozásánál érdemes a levegő páratartalmát folyamatosan figyelni, a hygrométer ezt mutatja meg százalékos arányban.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!