Orchideák öntözése, locsolása:

Mielőtt rászánjuk a pénzt és megvesszük az orchideát, nézzünk utána milyen hőmérsékletet és milyen gondozást igényel ez az orchidea faj. A legtöbb orchideának nem is a locsolás a fontos, hanem a magas páratartalom. Locsoláshoz ne használjunk csapvizet, csak felforralt és lehűtött lágyvizet, hiszen az őserdőben a fák tetején az esővizet gyűjtik össze.

A locsolást elég, ha egy héten egyszer elvégezzük, de ne felejtsük el naponta bespiccelni a levelét, és a gyökereit. A túllocsolás sokkal károsabb lehet, mintha egy kicsit kiszárítjuk az ültető közeget, ezért óvatosan adagoljuk a víz mennyiséget.


Orchidea ültetése:

Soha ne ültessük sima virágfölbe az orchideákat, mert léggyökereik megfulladnak, erre a célra speciális orchidea ültető közeget vásároljunk. Érdemes speciális orchidea tápoldatot is vásárolnunk, amit kéthetente egyszer kis mennyiségben adagoljunk az öntözővízhez. Itt is kevesebb a több elmélet a helyes!

A legtöbb orchidea a párás dzsungel mélyéről érkezik hozzánk, így fontos a párás klíma. Bár ezek az orchideák már kevésbé igényesek, egy padlófűtéses lakásban, vagy egy központi fűtéses helyiségben nem érzik túl jól magukat. Ilyenkor jöhet a napi permetezés, ezt a legjobb, ha kora reggel vagy késő este végezzük, hiszen a természetben ilyenkor képződik a harmat.


Az orchideák nem csak a léggyökereken keresztül, de a levelek fonákján található légzőnyílásokon keresztül is képesek vizet felvenni. Kerüljük a pangó víz kialakulását, helyette tegyük a cserepét kavicsos tálcára.

Ha azt látjuk, hogy a bimbók leesnek, vagy épp ki sem nyílnak szinte biztos, hogy a száraz levegő az oka. Épp ezért fontos hogy állandó klímát nyújtsuk növényünknek, ne legyen, se túlszáraz se túl nedves a környezet, mert mindkét klíma gondot okozhat.


Fontos tényező lehet a fény is. Bár sok orchidea lent él az őserdők talaján a többi pedig fent a magasban a fák tetején. A virágzáshoz fontos hogy kapjon elég fényt a növény, de ne tegyük ki tűző erős napsütésnek. Lehetőleg kérdezzük meg egy szakembert, hogy az orchidea, amit megveszünk hideg vagy meleg igényes, és kérjünk mellé gondozási tanácsot is.

Átültetéshez a legjobb időszak áprilistól szeptemberig terjed. Októbertől márciusig ne bolygassuk meg az orchideákat. és a virágzó orchideát sem szabad átültetni. A legjobb, ha kétévente egyszer ültetjük át kedvencünket, pl. ha a léggyökerek már kinőtték a cserepet, ha túl iszapossá válik az ültető közeg, vagy ha egyszerűen lebomlott a talaj.


Ültetés előtt a gyökereket jó alaposan öntözzük be, mert ha túl szárazak könnyen eltörnek az átültetés folyamán. Amikor kiemeljük az edényből a gyökereket, vizsgáljuk meg van –e sérült barna vagy beteg gyökér ezt távolítsuk el. Ha úgy látjuk, hogy a gyökerek még elférnek a régi cserépben nem is kell lecserélni a cserepet, csak a közeget kell frissíteni. Tegyük bele a cserép közepére a növényt, úgy hogy a gyökerek kb. 1 cm.re legyen a cserép karimája alatt, majd szórjuk körbe az új ültető közeggel, és óvatosan ütögessük a cserepet az asztalhoz, hogy mindenhol legyen elég közeg.

A nagyobb orchideákat ilyenkor akár szaporíthatjuk is tőosztással, egy éles késsel szedjük szét a tövet, majd ültessük el külön cserépbe. Egy lepkeorchideánál pl. az 5 cm gyökérrel és 10-15 cm levéllel rendelkező hajtások lesznek életképesek. Ennél kisebb növényt még ne válasszunk el, mert nem marad életben.


A frissen átültet növény még nem képes megkapaszkodni ezért támasszuk ki a tövét egy kis pálcika segítségével.

Orchidea öntözése, locsolása:

Az átültetés után ne öntözzük a növényt, és ne adjunk neki tápoldatot sem, mert gyorsabban nőnek, ha éhséget éreznek. Öntözés helyett permetezzük be a levelek fonákját, reggel és este, így nagyobb mértékben tudják felvenni a nedvességet.


Az utóbbi időben az orchidea cserép is nagyobb figyelmet kapott. Az átlátszó műanyag edények igen jó szolgálatot tesznek, hiszen így a gyökér is fényhez jut, ráadásul megfigyelhetjük milyen nedves az ültető közeg, de pont a fény miatt ilyenkor bekövetkezik az algásodás, ami nem tesz jót a gyökérnek. A nagyon világos ablakban válaszunk fehér vagy piros színű cserepet, mert a fekete vagy sötét színű cserép pl. nyáron nagyon hamar átmelegszik.


Érdekességek az orchideákról:

A legrégebbi feljegyzés Kínából származik i.sz. 2 századából.

Még ma is él olyan orchidea, amely a 19. században került kereskedelmi forgalomba.

Egyes orchideák csak teliholdas éjszakákon nyílnak.

Néhány orchidea igen kellemes illatot áraszt, míg mások dögszaggal csalogatják a rovarokat magukhoz.

Létezik egy orchidea faj Ausztráliában, amely olyan kicsi, hogy a föld felszíne alatt nő és ott is virágzik.

A phalaenopsis orchidea a legtöbbet eladott orchidea több mint 12 millió példányt adnak el évente.

Néhány közép amerikai orchidea faj magja kábítószerként hat az emberre.

Tudta ön hogy a vanília is az orchideák családjába tartozik, ráadásul afrodiziákumként is hatásos.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!