Napjainkban a földön több mint 30,000 természetes orchidea és 150,000 hibridfajta él. Nálunk itthon is egyre több új orchideával ismerkedhetünk meg, és egyre több különleges fajtát nevelhetünk otthonunkban is. Ám az orchideák tartása odafigyelést és türelmet igényel.

Nézzük az öt legismertebb fajtát:

Phalaenopsis:

Ismertebb nevén lepke orchidea: Az egyik legismertebb és legkedveltebb orchidea. Eredetileg a kertészek vágott virágnak termesztették, de később az egyik legkedveltebb szobanövény vált belőle.

Egy jól fejlett növényen akár 30 –nál is több 7-8 cm átmérőjű pillangóra emlékeztető virág nyílik. Csak ebből a fajtából több mint 50 létezik már. A legkisebb a mini orchidea kb. 10 cm magas, míg a legnagyobb levelei akár 2 méteresek is lehetnek. A lepkeorchidea igen fényigényes, ezért minél világosabb helyre tegyük a cserepét, de vigyázzunk, hogy az erős napsugár ne érje, mert könnyen kiégeti a levelét. Kedvelik az állandó meleg hőmérsékletet, szinte egész évben tápoldatozhatjuk. Elvirágzás után érdemes visszavágni a növényt, a nagy virágú fajtákat a harmadik vagy negyedik szemig metsszük vissza. Ha a visszavágást nem végezzük el, a következő virágzás igen gyenge minőségű lesz.


Mini phalaenopsis:

A virágboltok polcain még újdonságnak számít ez a kistermetű mindössze 10-15 cm.-es növény. Bár kistermetű mégis igen gazdagon virágzik, sőt egy növény akár több fürtöt is hozhat egyszerre. A virág mérete mindössze 2-3 cm, színválasztékuk ugyanolyan gazdag, mint nagyobb családtagoké. A mini orchideánál a virágzás mindössze két-három hétig tart, viszont egy évben akár többször is virágzik ellenben a nagyvirágú fajtáknál, amelyek sokszor csak egyszer nyílnak. Igénye ugyanaz, mint a többi lepkeorchideának, bár a mini orchidea kevesebb párával is beéri. Csoportosan elhelyezve mutat a legjobban.


Cattleya orchideák:

Ma már ezt a fajtát is egyre többet láthatjuk kertészetekben. Eredetileg közép és Dél Amerikában őshonos, így a meleg párás klíma igen fontos számára. Ma már több mint 40 faj áll rendelkezésre, számtalan színben és formában. A cattleyák között van egy levelű és kétlevelű faj, az egylevelű virága nagyobb a kétlevelű virága kisebb, de annál több, itt akár 15-20 virág is nyílhat. Virágzási idejük kb. 2 hét. Itt is törekedjünk minél világosabb helyet biztosítani kedvencünknek, de fontos a magas páratartalom is.


Dendrobium:

Ennek az orchidea fajnak több mint 1200 családtagja van. Őshonos többek között Indiában, Ázsiában, de még Ausztráliában is megtalálható. Van olyan fajta, amely csak pár órára nyílik ki, míg van, amelyik több hónapig is virágzik. Ezek az orchideák kedvelik az állandó meleg hőmérsékletet, ám félárnyékban fejlődnek a legjobban. Egyenletes öntözést és tápoldatozást igényelnek, ami nem jelenti azt, hogy állandóan vízben kell állnia. Virágzás idején a legjobb, ha 12-15 fokos hőmérsékletre tesszük, mert ez elősegíti a virágképződést. A virágzás ideje a téli időszak, ha ennél melegebb van a virágzás elmarad. Nyáron tegyük a ki a kertbe egy árnyékos részre pihenni a növényt.


Cymbidium:

Pár szót ejtenünk kell az egyik legszebb orchideáról, a csónak orchideáról. Sajnos lakásban ezt a fajtát szinte lehetetlen nevelni, mert leginkább egy fűtetlen télikertben érzik jól magukat.

Tavasztól őszig igen sok fényre van szükségük, folyamatos locsolás és tápoldatozás szükséges. A virágzást a nappalok és az éjszakák hőmérséklet különbsége váltja, aki ősztől. Ha ez elmarad, vagyis nincs elég hűvös neki a virágzás elmarad. Így csak akkor vegyünk ilyen növényt otthonunkba, ha egy téli fűtetlen kb. 10-12 fokos igen világos helyiséget tudunk számára biztosítani.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!