Öntözés:

Hetente egy pohár vizet adok az orchideának, helyes ez?

Nos, ez egy ideig működik, de egy év után a növény tartalékai kifogynak és kiszárad. Az orchideánál nem is a locsolás a legfontosabb tényező, hanem az egyenletes állandó magas páratartalom.

A szabadság ideje alatt gyermekeim locsolták az orchideáimat ám az óta egyre rosszabbul néznek ki.

Sajnos nem várhatjuk el gyermekeinktől, hogy ugyan olyan gondoskodással locsolják a növényt, mint mi magunk, ebben az esetben érdemes pontos utasítást adni mikor és mennyi vizet adjanak a növénynek napra pontosan.

 

Összegyűjtött esővízzel locsolom az orchideáimat, jó ez?

Nos, az esővíz, ha nem áll túl sokáig megfelel az orchideák locsolására, hiszen tiszta, és nem kemény, mint a csapvíz. Ha nincs elég esővíz a felforralt és lehűtött víz vagy a desztillált víz is megfelel.

Virágzás:

Az orchideám már két éve nem hoz virágot, mi lehet az oka?

A virágzás elmaradásának oka a fény hiány és a páratartalom. Ha nincs elég fény és megfelelő páratartalom a virágzás elmarad. A túl erős tápoldatozás is okozhat ilyen problémát.

A bimbók még kinyílás előtt leesnek, mit csinálok rosszul.

Ennek több oka is lehet, a túlszáraz levegő, a kevés fény, a rossz locsolás, de a huzat vagy épp a kevés oxigén is okozhat ilyet. Ha a növény közelében gyümölcsöt vagy zöldséget tárolunk az etilén is bimbóhullást okozhat.

 

Tápoldatozás:

Mikor kell az orchideákat tápoldatozni?

A legtöbb orchideát májustól szeptemberig kell tápoldatozni, kéthetente egyszer, kis mennyiségben az öntöző vízhez adagolva a megfelelő tápoldatot.

Bármilyen tápoldat megfelel?

Nem! Érdemes speciális orchidea tápoldatot megvenni és ezzel öntözni a növényt, mert ezek a tápoldatok az orchideák igényeinek megfelelően vannak bekeverve.

 

Ha tápoldatot adok az orchideának fog virágozni?

Nos, a tápoldat sokat segít a megfelelő virágzatban, ám ez nagyban függ a hőmérséklettől, a fénytől és sok más környezeti tényezőtől is. Tehát a tápoldat önmagában sajnos nem elég.

Kávézaccot és tea filtert adok az orchideának. Jó ez?

Nem igazán, a kávézacc és a tea filter az ültető közeget eltömítik, így a növény nem jut elég levegőhöz, valamint egyéb baktériumokat is eljuttatnak a növényhez.

Átültetés:

Virágzás közben át lehet ültetni az orchideát?

Semmiképp egy átültetés a virágok hullását okozhatja, ekkor ne bolygassuk meg a növényt.

 

Az orchideát vásárlás után azonnal átültettem helyes volt ez?

Ha virágzó orchideát vásárolt, nem lett volna szabad átültetni, csak az elvirágzás után. Az orchideákat amúgy sem kell túl sűrűn átültetni, csak ha már nagyon átszőtte a gyökér a cserepet.

Az átültetés után adhatok –e tápoldatot a növénynek?

Nem! Átültetés után várjunk kb. 1 hónapot és csak utána kezdjük el a tápoldatozást.

Metszés:

A lepkeorchideám virágát levágtam a virágzás után. Helyes volt?

Egyes lepkeorchideánál egyáltalán nem kell levágni a virágszárát, de ha elvirágzás után visszavágjuk, akkor a növény magasságához mérten a virág szárát kb. a felénél érdemes visszavágni.


 

Az orchideám egyes részei már túl öregek voltak és levágtam őket, gondolva majd új friss hajtásokat hoz.

Az orchideát nem kell metszeni és vágni, ettől nem fog gyorsabban nőni, ha olyan rész van a növényen, ami túl öreg, az orchidea saját maga gondoskodik róla, az a rész elszárad, és mint tápanyag hasznosul majd a növény számára.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!