Az esőerdők mélyén az orchideák gyönyörű színes, sőt illatos virágokat hoznak csak azért, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat és azok elvégezzék a beporzást. Sőt nem csak rovarok, de madarak és denevérek is szívesen állnak meg egy-egy csodás orchidea virágánál, mivel egyes orchidea fajok bizonyos trükköt vetnek be, a sziromlevél úgy néz, ki mintha egy rovar lenne.

Tehát bár egy növényről van szó a túlélésért ők is képesek trükkökhöz és cselekhez folyamodni. A növény megtermékenyítésének a feltétele hogy a virágpor a bibére kerüljön, és ezt a beporzást rovarok és madarak híján nekünk magunknak kell elvégezni otthon.


Az orchideák azonban megkönnyítik a kertész dolgát, hiszen a virágpor kis csomóvá áll össze, és a bibe is meglehetősen nagyméretű. A beporzáshoz szükségünk lesz egy fapálcikára, és egy kis vattára, sőt akár egy fülpiszkáló is elég lesz.

Így könnyedén át tudjuk vinni a virágport egyik növényről a másikra. Ha sikeres volt a megtermékenyítés a magok kb. 6-9 hónap múlva érnek be. Így otthon mi magunk is kísérletezhetünk és keresztezhetünk orchidea fajtákat. Szinte korlátlan lehetőség áll mind a hivatalos mind a hobbi kertész számára.


A magok csírázáshoz az eredeti élőhelyükön egy bizonyos gomba faj is segítséget nyújt így ennek hiányában sajnos otthoni körülmények között elég nehéz a szaporítás, de érdemes vele próbálkozni. A beporzást otthon is könnyedén elvégezhetjük, ám a magok csíráztatáshoz már kell egy kis szakértelem, de aki elég türelmes előbb utóbb sikerülni fog egy új fajt létrehozni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!