Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Mielőtt bemutatjuk a különböző betegségeket tisztázzuk le hogy az orchideák esetének a 60%-ban kezelési hiba okozza a növény tüneteit. Mint már előző cikkünkben megírtuk leggyakoribb gondozási hibák a túlöntözés, a száraz levegő vagy a fény hiány.

A rossz kezelés okozhat levélbarnulást, száradást vagy épp a virágok hullását, így ha bármilyen tünet jelentkezik, az orchideánkon elsőként vizsgáljuk, meg hogy a környezet megfelel –e a növények nincs esetleg túllocsolva, van elég fény és pára a növények.

Ha ezek mind megfelelnek és eddig semmi baja nem volt a növénynek jöhet, az alapos vizsgálat nézzük át a növény leveleit majd a fonákját is és próbáljuk meg beazonosítani a kártevőt.

Egy túlöntözött orchidea könnyebben kap el gombás fertőzést vagy egy legyengült fényszegény és tápanyag hiányos növény vírusos betegség áldozata lehet. Ahogy az őserdőben úgy nálunk is egy minimális védekezésre maga az orchidea is képes, főleg ha egészséges és optimális körülmények között neveljük.

Talán furcsán hangzik, de az orchideáknál is fontos a megfelelő higiénia betartása, vagyis tartsuk tisztán az edényeket, a szerszámokat, időnként cseréljük le az ültető közeget és ne használjunk állott vizet az öntözéshez. Sajnos az orchideáknak az őserdei betegségek után meg kell tanulni a hazai kártevőkhöz is alkalmazkodni és védekezni ellene épp ezért nekünk a gondozóknak kell odafigyelni a védekezésre.

A túl párás környezet a túl nedves kissé már rothadó ültető közeg, kedvező táptalajt biztosít a vírusos megbetegedésnek, így ha odafigyelünk a helyes víz és pára arányra maga a növény fogja legyőzni ezeket a nem kívánatos élőlényeket, hiszen az őserdőben sincs mellette senki, aki megvédi őket.

Nézzük, mi elenne, kell védekezni, ha orchideát, tartunk!

Vírusok

Az egyik leggyakoribb betegséget a már említett túl öntözés okozza legtöbbször. Apró kis mikroszkopikus lények, amelyek a sejtekben szaporodnak, így csak akkor vesszük őket észre, ha már kellően elszaporodtak. A fertőzés tüneteit sem könnyű felismerni leggyakrabban, foltok elszíneződések és sárguló levelek jellemzik a betegség jelenlétét.

A vírust rovarok és sajnos maga a szerszám egy metsző vagy vágó olló is terjesztheti egyik növényről a másikra talán nem is nálunk, hanem a kertészetben vagy a termesztőnél került rá a vírus a növényre. Sajnos biológiavédekezés nincs így csak a megelőzés marad, fertőtlenítsük a szerszámokat és az ültető edényt és tartsuk be a megfelelő gondozási útmutatót így a növény saját maga is képes legyőzni a korozót.

Baktériumok:

Szintén mikroszkopikus apró kis élőlények, amelyet szabad szemmel nem is látunk. Egysejtű lények, amelyek a növénybe csak a légzőnyíláson keresztül vagy seben át juthat be.

A baktériumos betegség egy fajta rothadást indít el, így a növény levele egyik napról a másikra elfolyósodik először kisebb majd egyre nagyobb területen.

Ha időben észrevesszük, a bajt a beteg rész eltávolítása még segíthet ám legtöbbször a növény menthetetlen, így ha a fertőzés nem áll meg azonnal távolítsuk el a növényt a többitől, mert átterjedhet más szobanövényre is. A betegség megelőzhető, ha időnként cseréljük az ültető közeget van, elég friss levegő a növénynek kerüljük a pangó víz kialakulását, és a permetezést csak reggel vagy este végezzük el.

Gombabetegségek

A gombák is egy észrevehetetlen apró élőlények, amelyek a fonalaik segítségével telepednek meg majd szép lassan felemésztik a növény leveleit. A fertőzött növény tünetei hogy a szövetek megpuhulnak, elsötétülnek, majd idővel elszáradnak és leesnek.

A gombák a növény más-más részeit támadja meg így pl. a fuzárium a gyökereket veszi célba és egy piros bevonatot képeznek, a pythium a barna rothadást okoz. A leveleket és a virágot a colletotrichum és a botrytis fajok támadják meg.

A megelőzés itt is nagyon fontos, de itt a fertőzött részek eltávolításával és egy átültetéssel megmenthető a növény többi része. A gombák életben maradásához a víz kell így itt is a túl sok nedvesség a kialakulás oka.

De ezen kívül számtalan környezeti tényező is okozhat komoly gondot így pl. az erős napsugárzás hatására levelek száradni kezdenek foltokban, vagy a túlszáraz levegő hatására bimbók még kinyílás előtt leesnek.

Ám ha megfelelően gondozzuk orchideának szinte minden kártevőt és betegséget 80%- ban kizárhatunk és megelőzhetünk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!