A Magyar mezőgazdaságban a zöldtrágyázást egy ideig mellőzték mivel csak pénz kidobásnak ítélték, ám manapság újra kezdik felfedezni.

Mi is a lényeg ennek az eljárásnak? Egyszerű! Van néhány olyan növény, amelyet ha elvetünk és kikelés után bele forgatunk, a talajba többet javít a talaj szerkezetén és állagán, mint bármely más agresszív vegyszeres kezelés.

Nincs más dolgunk, mint a kert azon részén ahol majd ültetni szeretnénk, jó alaposan felássuk a talajt, elgereblyézzük, elszórjuk a növény magvait, befedjük földdel, majd várjuk, míg kikelnek a magok. Ültetés után 1 hónapra az élő zöld növényt beleforgatjuk a talajba és máris kész a trágyázás.

Ez az eljárás nagyban javítja a talaj szerkezetét, egyensúlyban tarja a vízháztartást, elnyomja a gazokat, megköti a tápanyagok és az ásványi sókat, levegősebbé lazábbá teszi azt, és serkenti a talaj termőképességét is.Sőt még szép látvány is nyújt. A hüvelyes növények nitrogénnel gazdagítják, míg a mély gyökerű fajták fellazítják a földet.

Akinek a kertjében kötött agyagos vagy épp homokos talaj van, érdemes tavasszal és ősszel is nagy mennyiségben alkalmazni ezt az eljárást.

Az időjárástól függően már márciusban elvethetjük a magokat majd április végére már be is forgathatjuk, vagy szeptemberben vessük és ilyenkor csak a fagyok előtt ássuk be a talajba a kikelt növényeket.


Kiváló zöldtrágya lehet a fehér mustármag, a repce, a fehér here, mert ezek nagyon gyorsan növekednek így rövid idő alatt látványos eredményt érhetünk el kertünkbe. Tavasszal elsőként vessük el a zöldtrágyának szánt növényt majd kb. 15 cm magasan már gereblyével le is szedhetjük és hagyjuk rajta a talajon vagy forgassuk bele.

Nyár közepén a korai zöldségek betakarítása után is vethetünk magokat, ezeket ősszel forgassuk be a talajba vagy ősszel elvetett magokat és kikelt növényt télen ott is hagyhatjuk ezt elég tavasszal felásni.

Erre a célra a spenót, a csillagfürt, a fehér here, a fehér mustármag, körömvirág, és a lóbab is kiváló. Már egyszeri kezelés után is látványos javulás érhető el kertünkbe ám az évi kétszeres zöldtrágyázás az igazán hatásos.

Felejtse el a műtrágyákat, hiszen a természetes zöldtrágya szebbé és virágzóbbá varázsolja a legkisebb kertet is.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!