Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét. Február végén, március elején már nekiláthatunk a magvetésnek, ültethetünk saláta magot, néhány zöldség magot, vagy az egynyári virágok magjait.

Szerezzük be az idei vetőmagokat, hozzá jó minőségű virág vagy palánta földet, majd kezdődhet a magvetés. A magokat vethetjük sima cserépbe, ültető tálcára, így akár a legkisebb ablakpárkányon is kertészkedhetünk.

Ha profi kertész módjára szeretnénk palántát hajtani, szerezzük be a legújabb kertészeti eszközöket, amelyek ma már nálunk is kaphatók, a csíráztató tálcákat, és mini üvegházakat.

A csíráztató tálcát töltsük meg virágfölddel, majd vessük el a magokat külön-külön a kis rekeszekbe. Majd szitáljunk rá még egy réteg vékony földet, és egy szobai permetezővel nedvesítsük be a virágföldet.

Helyezzük rá a műanyag tetőt, vagy ha mini üvegházat használunk zárjuk le a tetejét, majd tegyük az edényt világos és meleg helyre. Egy két héten belül a magvak kicsíráznak, ekkor távolítsuk el a tetőt, és ha a palánták elérik, a két-három levélpár nagyságot, ültessük át őket nagyobb cserépbe.

A mini üvegházak, amelyek fűtéssel, sőt szellőztető rendszerrel is elvannak, látva biztosítják a növény számára az optimális meleget, ami szükséges a gyors csírázáshoz. így nem kell aggódni, hogy, lesz e elég meleg és pára a magok számára a csírázáshoz.


A magvak csírázáshoz nagyon fontos a jó minőségű virágföld, hiszen a sima virágföld gyakran nem megfelelő így vagy palánta földet vásároljunk, vagy mi magunk állítsuk össze a megfelelő föld keveréket.


Ahhoz hogy a föld elég laza és szellős legyen, keverjük össze komposztot, homokot, és rostos tőzeget. A rostálással vagy szitálással kiszűrhetjük a nagyobb darabokat és egy finom laza szemcsés ültető közeget kapunk.


A nedvesítéshez ne használjunk öntözőkannát, mert az hamar kimossa a földet, elég, ha naponta egy szobai permetezővel bespricceljük a földet így elkerülhető a pangó víz kialakulása.

Az ültetéshez használhatunk még tőzegcserepet, vagy kókuszrostból készült ültető közeget is. Így már márciustól vethetünk salátát, cukkinit, szamócát, balkonparadicsomot, hagymát, fűszernövényeket. A hajtató tálcákat és mini üvegházakat elég egyszer megvásárolni, utána minden év tavaszán csak elő kell venni őket, és máris kezdődhet a kertészkedés.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!