Ez a gyógynövény Nyugat Ázsiától egészen Észak Afrikáig őshonos, de ma már Európa számos országában is megtalálható vadon. Hazánkban, a ligetekben és cserjésekben is megtalálható, kedveli a nyirkos tereket, erdőket, és a nedves ártéri területeket.


Egyre többször házi kertben is találkozunk vele, hiszen kiváló gyógyító képessége miatt érdemes termeszteni. Gyógyászati célra fényes zöld levelei és a gyökere is alkalmas.

A népgyógyászban krónikus köhögésre, és méregtelenítésre is használják, de a leveléből készült tea serkenti a veseműködést, és csökkenti a magas vérnyomást.


Ha a szabadban vagy kertünkben szeretnénk begyűjteni a salátaboglárka leveleit még kora tavasszal a virágzás előtt tegyük meg, hiszen akkor a legmagasabb az illóolaj tartalmuk.


A levelekből finom tavaszi saláta vagy leves is készíthető, majd még egyszer a virágzáskor is érdemes leszedni a leveleket, de ezekből már csak teát lehet főzni. Hazánkban még kevesen használják fel a tavaszi friss saláták mellé pedig leveleinek igen magas a C-vitamin tartalma, így vitaminpótlásra is ideális.


A virágzás után már ne szedjünk a növényről levelet, mert ekkor már a levelek csapőssé válnak, sőt a mérgező anyagok is felszaporodnak benne.

A salátaboglárka teáját csak mértékkel fogyasszuk, mert gyakran bőrirritációt és allergiás tüneteket is okozhat, ez ügyben kérdezzünk meg egy szakembert.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!