A főzés során ánizsszerű levelei egyedi aromát biztosítanak a szószoknak és alapleveknek.

A közönséges cickafark 60-80 cm magasra megnövő évelő növény, ma már több fajtája is megtalálható a kertészeti áruházakban, hiszen ismét kezd divatba jönni a kiskertekben.

Levelei duplán szárnyasan összetettek, szürkészöld színűek, virágai álernyőbe tömörülnek, színűk sárga, fehér, vagy rózsaszín. Jellegzetes illata már messziről elárulja jelenlétét a kertekben.

Termesztése során jól viseli a homokos szárazabb talajt, valamint a napos meleg kerteket.

Fűszer és gyógynövényként a leveleit és virágait egyaránt felhasználhatjuk, fűszeres húsalapléhez, párolt zöldségekhez-salátákhoz kis mennyiségben adagoljuk.

Levele a komposztálás során is felhasználható, mert gyorsítja a komposztálandó növényi részek lebomlását.

A növénynek gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást tulajdonítanak. A cickafark különböző gyógyszeres kezelések hatását erősítheti például: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, vérzékenység, emésztőrendszeri zavarok.

Tüdőbetegségek, torokgyulladás, tuberkulózis, légcső, gyomor és bélhurut, magas láz, epehajtás, vese- és hólyaggyulladás, epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs, étvágytalanság, gyomor- és bélfekély, női betegségek, Menstruációs görcs vagy erős vérzés, különböző vérzések, esetleg prosztatabántalmak, visszértágulat, vérszegénység, valamint magas vérnyomás esetén is hatásos.

Készíthetünk belőle teát, borogatást, vagy gyógynövényes fürdőt, de az allergiásoknál a növény érintése is reakciót válthat ki, a tea fogyasztása viszketeg, gyulladásos bőrelváltozást okozhat. Az erre érzékenyek semmilyen formában sem alkalmazhatják.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!