Ez az egyik eredménye az Aberdeen Egyetem táplálkozáskutató intézetében végzett kutatásnak, mely során azt vizsgálták, mi történik az alanyok vérében, miután kakaókivonattal dúsított étcsokoládét fogyasztanak.

A vérlemezkék rendellenes felhalmozódása következtében kialakuló rögök elzárhatják a vérereket, ami szívrohamhoz és agyi érkatasztrófához vezethet. A vérlemezkék működését számos gyógyszerrel és különféle élelmiszer eredetű vegyülettel is lehet befolyásolni. Ezek közül a gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, fűszerekben, teákban és borban előforduló vegyületek közül több is összefüggésbe hozható a vérlemezke-működés javulásával, de a legkövetkezetesebb előnnyel a kakaóban fellelhető flavonolok járnak.

A Molecular Nutrition Food Research szaklapban megjelent kutatás során egészséges önkéntesek vérében vizsgálták a vérlemezkék működését, miután speciális kakaókivonattal dúsított étcsokoládét fogyasztottak, amelyben magasabb volt a flavonolok szintje. Az eredményeket olyan résztvevőkkel hasonlították össze, akik alacsonyabb kakaó- és flavonoltartalmú, normál étcsokoládét illetve fehér csokoládét fogyasztottak. A csokoládé elfogyasztása után kettő és hat órával vér- és vizeletvizsgálatot végeztek.

A kutatás vezetője, Dr. Baukje de Roos elmondta, már korábban is tudtuk, hogy a kakaó nagy mennyiségű flavonolt tartalmaz, és a flavonolok gátolják a vérlemezkék összetapadását, azt azonban nem lehetett tudni, hogyan fejtik ki ezt a hatásukat. A mostani kutatásban a vérlemezke aktivációt és aggregációt is vizsgálták. Kiderült, hogy a speciálisan dúsított fekete csokoládé férfiakban jelentősen csökkentette a vérlemezke aktivációt és aggregációt egyaránt, nőkben azonban csak az aggregációt csökkentette.

Dr. De Roos elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy a jótékony hatásért felelős anyagok, a flavonolok és ezek metabolitjai, már néhány órával a fogyasztást követően megjelennek a véráramban és a vizeletben, és pozitív hatást gyakorolnak a vérlemezkék működésére. A kutatásból az is kiderül, hogy leginkább a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládét érdemes választani.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!