Sokan panaszkodnak, hogy náluk egyetlen szobanövény sem marad életben, valamiért mind kipusztul. Bemutatjuk az 5 leggyakoribb okot, amely miatt egy szobanövény a kukában végzi!

Öntözés!

Az öntözés a növényeknél, talán a legfontosabb ápolási folyamat, mivel mind a túl locsolás, mint a kiszáradás a növény halálához vezethet. Azt hogy melyik szobanövény milyen gyakran kell locsolni, sok tényező befolyásolja, pl. a lakásunk tájolása, fényviszonya, a levegő páratartalma, és az adott évszak.

Általános szabály, hogy a vékony levelű növényeket gyakrabban kell locsolni, mivel gyorsabban párologtatják el a nedvességet, míg a vastag levelű növényeket kevesebbet. Ha a föld felső egyharmada már száraz, jöhet az újabb locsolás, de csak mértékkel.

Télen és ősszel amikor a hőmérséklet is alacsony locsoljuk kevesebbet a növényeket, nyáron a nagy melegben pedig gyakrabban, de a két locsolás között hagyjuk a földet kissé kiszáradni.


Huzat!

A huzat gyakran károsítja növényeinket, de vannak olyan szobanövények, amelyek látványosan reagálnak a huzatos helyre. Ilyen pl. a fikusz, amely ha huzatot kap, képes pár nap alatt az összes levelét lehullatni, de a kroton, és az orchideák is érzékenyek a huzatra. Ezért a szellőztetésnél mindig figyeljünk oda rá, hogy kedvenceink ne kerüljenek kereszthuzatba.

Tápoldatozás!

A szobanövényeket érdemes két évente egyszer átültetni friss virágföldbe, ám mivel kis cserépben, és kevés földben vannak, pár hónap múlva a tápanyag kifogy a talajból. Épp ezért tavasztól őszig, érdemes két hetente egyszer az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is adagolni, mert a tápanyag hiány egy idő után a növény halálát is okozhatja. Átültetés után egy hónapig nem szabad tápoldatozni a növényeket, mert kiégeti a gyökereket.

Tűző napfény!

A tavaszi és nyári közvetlen napsütés akár egy, vagy két nap alatt is kiégetheti szobanövényeinket, szó szerint megperzselődnek a levelek. Ezért tavasztól tegyük őket át egy napsütéstől védett félárnyékos helyre.

Páratartalom!

A száraz levegő  télen képes az összes szobanövényünket elpusztítani, mivel a növények az alacsony páratartalmú levegőn nem tudnak fejlődni. Így télen a fűtési időszakban nekünk kell mesterségesen párásítani a levegőt, akár úgy hogy a növényeket ráhelyezzük egy kavicsos tálcára, vagy egy szobai permetezővel naponta párásítunk a növényeknek.

A cikk folytatásában:  Ezért potyog le a kis levelű fikusz összes levele pár nap alatt

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!