Amikor átültetésre kerül sor a szobanövényeinknél, gyakran besétálunk egy hazai bevásárló központba, és leemelünk a polcról egy akciós nagy kiszerelésű általános virágföldet, gondolván, hogy ez majd minden növény számára ideális lesz, és ami esetleg megmarad, azt rátöltjük egy másik növény cserepére.

Szobanövények átültetése

Ám nem mindegy milyen virágföldet választunk növényeink számára, ahogy az sem mindegy, mi milyen táplálékot veszünk magunkhoz. A virágföldnek nem csak az a célja hogy megfelelően rögzítse a növényt a cserépben, hanem minősége és összetétele hatással van a növény növekedésére, egészségi állapotára, és fejlődésére.

A legtöbb szobanövény számára a legjobb az a virágföld, amely laza, jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, és megfelelő arányban tartalmazza a növény számára ideális tápanyagokat. Vannak szobanövények, amelyek kimondottan a kötöttebb virágföldet kedvelik, mint pl. az azálea, amelynek fontos a nedves agyagos talaj.

Szerencsére ma már a gyártók számtalan keveréket állítanak össze, amelyek egy adott növény csoport számára lesz így ideális ültető közeg.

Ilyen pl. a „szobanövény” virágföld, pálmák számára összeállított virágföld, de vásárolhatunk külön orchideák, kaktuszok, és virágzó növények számára is földet, ilyen a „savanyú” virágföld, amely fokföldi ibolya, flamingó virág, vagy szobafenyő ültetéséhez ideális.

Dracena átültetése

A mészkerülő növények számára, mint a broméliák szintén érdemes speciális virágföldet vásárolni, ahogy a konyhaablakba ültetett fűszernövények számára is.

Sajnos a hazai bevásárló központokban és kertészeti áruházakban az „általános virágföld” jelzővel ellátott földek gyakran sem összetételben sem minőségben nem megfelelők, sőt nem ritka eset, hogy ültetés után a növény is elpusztul, vagy megbetegszik, mivel a föld nem volt fertőtlenítve.

Nem csak a föld összetétele és tápanyag tartalma, de a pH értéke is hatással van kedvenc növényeinkre. A pH értéket 1-14 –ig egy számozott skálán határozzák meg, 1-7.-ig savanyú, a 7 pH a semleges, míg a 7-14.-ig pH között lúgos kémhatású a virágföld. A legtöbb szobanövény az enyhén savanyú, vagy semleges földben érzi igazán jól magát, de vannak növények, mint pl. az azálea, páfrány, vagy a szobafenyő, amely a savanyú virágföldet kedveli. Érdemes vásárláskor elolvasni a virágföld hátulján a gyártó leírását, hiszen a legtöbb terméken, nem csak az összetételt, de a pH értéket is feltüntetik.

Attól függően, hogy az adott virágföldet, milyen növény csoport számára állították össze, a legtöbb szobanövények számára bekevert virágföldben találunk tőzeget, amely a jó vízelvezetésért felel, marhatrágyát és biohumuszt, amely a tápanyag ellátottságért felel. Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve a virágföld csomagolásán, érdemes nekünk hozzákeverni, a biohumuszt, a tőzeget, és az érlelt (egy nagyon fontos, hogy ne égessük ki a növényt) marha, vagy istállótrágyát, bár ezzel óvatosan kell bánni.

Ne feledjük, hogy a legtöbb szobanövényt, két vagy háromévente át kell ültetni friss virágföldbe, ahhoz hogy egészséges maradjanak, és évről évre fejlődjenek.

A folytatásban mutatunk neked 3 könnyen gondozható szobanövényt kezdő hobbykertészeknek

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!