Tavasszal érdemes a szobanövényeket átültetni. De melyik növényt, és hogyan ültessük át. Cikkünk bemutatja az ültetés alapvető szabályait, mit hogyan ültessünk helyesen. Eljött a tavasz és azon gondolkodunk át kéne ültetni a növényeket. Nos, először is vizsgáljuk át a szobanövényeinket.

Mikor érdemes átültetni egy növényt?

Ha a növény már szinte kidől a cserépből, vagy elhajlik érdemes az átültetésen gondolkodni. Ha a növényt már legalább két éve nem ültettük át, érdemes átültetni. Ha a növényt most vásároltuk egy kertészetben, de túl kicsi a cserepe, szintén érdemes átültetni. Ha a gyökér már kilóg a cserépből, szintén eljött az ültetés ideje. Vagy ha azt látjuk, hogy egy szobanövény nem fejlődik, csak sárgulnak a levelei, és fakó hajtásokat hoz, akkor is megoldás lehet az átültetés.

A szabály az, hogy a fiatal növényeket, amelyek kisebb cserépben vannak egy –kétévente érdemes átültetni. A legtöbb növény hamar feléli a virágföld tápanyag tartalmát, ezért a következő évre már nem fejlődik szépen, mert kifogyott a tápanyag a virágföldből. Az idősebb növényeket, amelyek nagyméretű cserépbe vannak elültetve, már nem érdemes megbolygatni, itt csak felszíni talajcserét érdemes elvégezi, ilyenkor a talaj felső rétegét szedjük le és pótoljuk friss virágfölddel. A virágzó növényeknél csak azokat ültessük át, ami nyáron virágzik.

Hogyan ültessünk?

Vizsgáljuk meg a növény gyökerét. Ha már kellően beszőtte a cserepet, vagy kilóg a gyökér a cserép alján, nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép szélét és emeljük ki a növényt a földdel együtt. Nem szabad nagyon megbolygatni a gyökerét a növénynek, de a sérült elhalt részeket vágjuk le. Ültetésnél nagyon fontos hogy ne ültessük túl nagy cserépbe a növényt. Nézzük meg az előző cserép méretét, és ehhez viszonyítva két vagy négy centivel nagyobb cserepet válasszunk. Ha a növény túl nagy cserépbe kerül, akkor csak a gyökere fog nőni, míg a növény nem fejlődik.

Mibe ültessünk?

Műanyag vagy kerámia? A kerámia cserép azért jobb, mert a növény gyökere jobban kap levegőt benne, de sajnos egy idő után a cserép oldalán a víz és a különböző ásványi anyagok nyomot hagynak, és ez nem túl szép látvány. A műanyag azért lett kedvelt, mert esztétikusabb és könnyen tisztítható, valamint sokkal könnyebb mozgatni. Ezen kívül árban is nagy különbség van közte.

Milyen a jó virágföld?

A jó virágföld barna, laza és morzsás. Ha egy virágföld dohos, vagy penészes szagot áraszt, semmiképp ne ültessünk bele növényt, vigyük vissza a kereskedőhöz. A jó virágföld szagtalan és közepesen nedves. Az agyagos összetapadt virágföldben a növény sem tud szépen fejlődni növényünk.

A virágzó dísznövények számára válasszunk a típusú savanyú virágföldet, a levéldísznövénynek pedig az általános virágföld is megfelel. Külön virágföldet gyártanak a kaktuszok számára, és külön a kerti növényeknek, ezt érdemes figyelembe venni ültetés előtt.

A legtöbb virágföld már be van keverve tőzeggel vagy humusszal, ami a jó vízáteresztő képességet biztosítja növényeink számára. Ha ez még se lenne meg érdemes bekeverni a földet tőzeggel úgy, hogy 60 % föld és 40% tőzeg vagy humusz legyen benne.

Mibe ne ültessünk?

Soha ne ültessünk kerti virágföldbe, mert a fertőzéseket könnyen bevihetjük a növényekre. A kereskedelembe forgalmazott virágföldek fertőtlenítve vannak. Ne ültessünk olyan virágföldbe, amelyik tele van kővel, üvegcseréppel, faággal vagy nagyobb idegen tárggyal, mert ezek a földek nincsenek kellően átrostálva, és fertőtlenítve sem, ilyenkor ültetés után a növények könnyen tönkre mennek.

Az ültetés:

Ha megtaláltuk a megfelelő cserepet és földet, emeljük át a növényt és szórjuk körbe a friss földdel, majd tömörítsük kézzel a cserép szélén. Ültetés után öntözzük be a növényt, ilyenkor érdemes pótolni a földet, mert a víztől kissé összeesik a föld.

Mire figyeljünk ültetés után?

Ültetés után ne adjunk a növénynek semmilyen tápoldatot kb. egy hónapig, mert kiégeti a növényt. Átültetés után tegyük a növényt minél világosabb helyre, de semmiképp ne tűző erős napsütésre. Ha van olyan növényünk, amit most nem ültetünk át, mert nincs rá idő, vagy lehetőség, adjunk neki folyékony tápoldatot, és ezzel pótoljuk a tápanyagot átültetésig.

A cikk folytatásában mutatunk neked 3 könnyen gondozható szobanövényt kezdő hobbykertészeknek

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!