Kaptunk ajándékba egy gyönyörű virágzó vitorlavirágot, kitesszük otthonunkba, majd soha többé nem nyílik! Ismerősen hangzik? Akkor ez a cikk önnek szól.

Vitorlavirágok

A vitorlavirág egy könnyen gondozható szobanövény, amely gyönyörű hófehér vitorlához hasonlító virágával díszíti otthonunkat. Ma már szinte minden méretben megtalálható ez a növény a legtöbb kertészeti áruházban, de a virágboltokban is közkedvelt dísznövény, amely mutatósága miatt oly kelendő.

A vitorlavirágnak torzsavirágzata van, a fehér vitorlaszerű képződmény pedig nem más, mint egy fellevél. Ez a fehér fellevél idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

Ha azt szeretnénk, hogy a vitorlavirágunk minél többször ajándékozzon meg minket a fehér virágokkal, néhány fontos szabályt érdemes betartani.

Mivel egy trópusi növényről van szó ezért nálunk is kedveli a meleg párás környezetet. Télen, nyáron tartsuk, egyenletes meleg 15-20 fokos környezetben, télen párásítsuk a levegőt körülötte vagy kavicsos tálcával vagy nedves mohával netán agyag granulátummal. A leveleit permetezzük rendszeresen, de a virágokat ne érje víz, mert elvesztik hófehér színűket.

Fehér vitorlavirág más szobanövények között

Évente kétszer érdemes a növényt átültetni egy nagyobb cserépbe, mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége ezt tavasszal és ősszel érdemes elvégezni főleg a fiatal példányoknál. Mivel a növény nagyon sok sarj növényt hoz így átültetésnél ezeket érdemes külön cserépbe ültetni így nekünk is több vitorlavirágunk lesz és akár el is ajándékozhatjuk ismerősöknek, barátoknak.

Tavasztól őszig hetente egyszer az öntöző vízhez keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot, de az átültetés után egy hónapig ezt hagyjuk el. Ha megfelelően adagoljuk a tápanyag utánpótlást a vitorlavirág a leghálásabb szobanövényünk lesz és akár egész évben virágokkal hálálja meg a törődést.

Átültetéshez használjunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet az A típusú a legjobb választás.

Talaját tavasztól őszig tartsuk, nevessen, ám a pangó vagy a cserép alatt összegyűlt víz könnyedén végleg kipusztíthatja a növényünket, így ha kerámia edényben tartjuk kedvencünket a locsolás idejére érdemes kivenni a kaspóból a cserepét. Ha minden felesleges víz lecsöpögött a cserép aljáról újra visszatehetjük a növényt a virágtartóba.

A folytatásban mutatunk neked 3 könnyen gondozható szobanövényt kezdő hobbykertészeknek


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!