Kedvenc szobanövényeink nap, mint nap vidámságot és szépséget hoznak otthonunk falai közé, ám gyakran el sem tudjuk képzelni, hogy ezek az alig 50-70 cm.-es növények, hogyan is néznek ki eredeti élőhelyükön. Mi most megmutatjuk!

Banán:

A banán egyre kedveltebb mediterrán növénynek számít hazánkban, ám szinte mindig gondot okoz a növény tartása.A banánfa nem egy  szobanövény, mégis gyakran próbálják meg egy zárt szobában nevelni, gondozni, aminek az eredménye, hogy a kedvenc banánfánk kipusztul. Még a kertben is nehéz megtalálni számára az ideális környezetet.

A mi általunk itthon ismert és megvásárolható banánfa mérete 5 cm-től kb. 1,5 méterig terjed, pedig eredeti hazájában ez a növény hatalmas méreteket ölt. Természetesen Indiában, vagy Afrikában senkinek nem jutna eszébe a banánt, mint dísznövényt tartani, hiszen ott az egyik fő export cikk a növény termése. Nos így néz ki a banán, mint dísznövény, és mint mezőgazdasági növény:

Pálmák

Ma már számtalan pálma fajta megvásárolható a hazai kertészetekben, akár 10 cm .-es nagyságtól, egészen a 2-3 méteres magasságig, ám ezek a növények eredeti hazájukban gyakran akár 40-60 méter magasságot is elérhetik eredeti élőhelyükön.

A rotangpálma, (rattan pálma) amely a többi pálmával ellentétben nem, felfelé hanem a földön kúszva növekszik, és liánszerű hajtásai akár a 200 méter hosszúságot is elérhetik. A legnagyobb leveleket a Madagaszkáron található háncspálma hozza, akár 20 méter hosszú szárnyalt levelei elég ijesztő külsőt adnak a növénynek. Ez a pálmafaj életében csak egyszer hoz termést, ez is csak a 16-20 év után következik be. A bennszülöttek és az őslakosok, rafiaháncsot készítenek a növény leveleiből.

Fikuszok

Azt hogy a fikuszok többsége nagyra nő minden növénybarát tudja, hiszen gyakran kinövik a lakásunk méreteit, és elérik a 3-4 méter magasságot is. De a mediterrán országokban a fikuszok szó szerint fává nőnek, magasságuk akár többszöröse is lehet a hazai növények méretének.

Íme, a fikusz itthon és eredeti élőhelyén:

Kroton

A kroton a közkedvelt szobanövények közé tartozik, hiszen színes változatos formájú leveleivel kiemelt díszei lesznek otthonunknak. Ám a melegebb országokban a kroton félcserjeként van számon tartva, és kertekben, utcákon, és parkokban is gyakran találkozhatunk vele, méretes nagyságban.

Mikulásvirág

Ha karácsony, akkor mikulásvirág! Pár éve a mikulásvirágok a hazai kertészetekben sokkal nagyobb méretben voltak megvásárolhatók, gyakran felnyurgult hajtásokkal. Ma már sokkal kisebb méretben rövidebb ízközökkel és tömörebb formában kapható ez a kedves növény, és a kertészek nemesítésének köszönhetően, évről évre gazdagodik a forma és színskála is. Ám ez a növény eredetileg Mexikóból származik, ahol hatalmas félcserjeként kertekben és vadon is megtalálható.

Orchideák

Az orchideák még ma is különleges szinte misztikus növénynek számítanak, pedig ma már számtalan orchideafajta közül válogathatunk, de tartásuk és gondozásuk még mindig nagy odafigyelést igényel.

Amikor megvásárolunk egy cserép orchideát a kertészetben, csak azt látjuk, hogy növény egy furcsa fakéreggel teli cserépbe van ültetve, és a gyökerei sem olyanok, mint az átlag szobanövényeké. Nos, ennek oka, hogy ezek a különleges növények eredeti élőhelyükön nem a földön, hanem a fák tetején élnek. Gyökereik módosultak, így képesek a levegőből felvenni a nedvességet és számukra szükséges tápanyagokat is.

Így élnek az orchideák nálunk és az őserdőben:

Futónövény: Scindapsus:

A konyhák és szobák egyik leggyakoribb futónövénye, amelyet akár ötször, hatszor is körbe tekerhetünk otthonunk falai között, szinte megállítani sem lehet. Ennek oka nem más, minthogy ez a növény egy liánnövény, amely az őserdőben is képes a fákon, és a földön át kúszni métereken keresztül, bár eredeti élőhelyén a levele mérete is sokkal nagyobb.

 

Páfrányok itt és ott!

A páfrányok közül a legfurább kinézetet a szarvasagancspáfrány kapta, amely a madárfészek páfránnyal együtt itthon is könnyedén beszerezhető. Gondozásuk és tartásuk egyszerű, ám akárcsak az orchideák ezek a növények is fán lakó növényként élnek az őserdőkben.

Íme, a különbség:

 

Szobafenyő

Ha betérünk egy közeli kertészetbe, nagyon szép szobafenyők közül válogathatunk, amelyeknek a nagysága mindössze 30-60 cm. Idővel ezek a szép növények, ha jól vannak, gondozva elérhetik a 2-3 méter magasságot, de gyakran a 4-5 méteres belmagassággal már  kinövik a lakásban. De tudta ön hogy a mi kis szobafenyők rokona az  Araucaria heterophylla Ausztráliában akár 70-80 méter magasra is megnőhet?

Yucca:

A yucca szintén egy igen közkedvelt szobanövény, amelyet megvásárolhatunk 30-40 cm magasságban, de akár 2 méteres példányban is.Ám a yucca eredetileg sivatagi körülmények között él, és nem hasonlít az otthon ismert törzsre oltott növényre. Természetesen a yuccánál is több fajtát kell megkülönböztetni, van, amelyik mindössze két méter magasra nő meg, de van, amelyik akár 12 métert is elér idővel. Sőt létezik olyan yucca fajta amelyik a sivatagban akár 500-800 évig is képes életben maradni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!