vasárnap, 17 december 2017

Mérges növény a szépcsalán!

Az Ausztrál szigetvilágból származik, ez a mutatós dekoratív dísznövény ám a külseje ne tévesszen meg minket, mert egy igen mérges növényről van szó.

 

Ez a kedves növény (acalypha hispida) a kutyatej félék családjába tartozik, ami egyet jelent a mérgező dísznövénnyel, hiszen a növény szinte minden része tartalmazza a mérgező tejnedvet. Így kisgyermekes családokba nem javasoljuk a tartását.

Ám ha mint szobakertész szeretnénk egy mutatós dísznövényt bátran válasszuk a szép csalánt, hiszen nem hiába kapta a szép jelzőt neve elé.

Sajnos mivel Ausztrália és Új Zéland szigetéről származik, egy igen párás és világos helyet kell számára biztosítanunk. Tavasztól őszig tegyük a cserepét világos 20 fokos helyre és földjét tartsuk állandóan nedvesen, valamint hetente egyszer az öntözővízhez adjunk egy kevés tápoldatot is. A növény érdekessége a fürtökben le logó piros színű virágzat, amely szinte egész nyáron folyamatosan díszítenek és kiemelkednek a világoszöld kerekded levelek közül.

Ha nem szeretnénk, hogy növényünk formáját elveszítse érdemes tavasszal az anyanövényt rendszeresen visszavágni így elkerülhetjük a felnyúlt íz közöket, ám a visszavágásnál használjunk védőkesztyűt, mert a tejnedve irritáló hatású lehet. A levágott hajtásokat ne dobjuk el, hanem tegyük őket virágföldbe, és ha szerencsénk van gyökeres dugványokat kapunk hamarosan.

A növényt ültethetjük cserépbe, de függő vagy akasztós virágtartóba is nagyon dekoratív. Magassága 50-60 cm is lehet, ám ha sima cserépben szeretnénk nevelni nem árt egy virágtartó karóval kitámasztani vagy viráglétrát elhelyezni mellé. A rendszeres visszavágás jót tesz a növény formájának és hajtásainak is, sőt az elnyílt virágokat is érdemes szinte rögtön kivágni, így új virágzásra serkentjük az anyatövet.

Kétévente egyszer ültessük át laza B típusú virágföldbe, de átültetés után egy hónapig ne adjunk tápoldatot, mert kiégeti a növény gyökereit. Télen védjük a hideg huzatos helyektől és a párásításhoz használjunk agyag granulátumot vagy apró kavicsokkal megtöltött tálcát.

Jó kertészkedést kívánunk.

További cikkek:

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így készítsünk mini kertet kagylóba!

A tengerpartról begyűjtött nagyobb kagylók kiválóan alkalmasak arra, hogy egy mini kertet létesítsünk bennük. Akár a közepes akár a nagyméretű kagylók is alkalmasak, növény beültetésre.

Bővebben...:

Allergén növények, amelyek kertünkben élnek!

Az allergiás tünetek javulásáért sokat tehetünk, ha közvetlen környezetünkben csökkentjük az allergének mennyiségét. Ennek első lépése lehet, ha jól választjuk meg kerti és szobanövényeinket,hiszen ezek között is ott vannak az allergén növények!.

Bővebben...:

Ezért penészedik be a virágföld, és a magoncok

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egy magvetés után a kikelt magoncok bepenészednek, de ugyanígy télen a virág is penészes lehet.

Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

Ízletes gyümölcs a ribiszke

A ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.

Bővebben...:

Januári munkák a szőlőben!

Bár ekkor még a szőlő nyugalmi állapotban van, munka már akad bőven, így ideje kilátogatni a szőlőskertbe. Bővebben...:

A vöröshagyma vetése és termesztése kiskertbe!

A hagymafélék közül talán a vöröshagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymaféle, hiszen nap, mint nap használjuk ételeink ízesítésére.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: