A devonporti természetgyógyász és gyógynövénykereskedő azon ügyködik, hogy megváltoztassa a gyomokról alkotott lesújtó véleményünket. Úgy véli, ha az emberek megismerik a gyógyító hatóanyagaikat, máshogy kezelik majd őket. "Az én abszolút kedvencem a csalán, sokak számára a legádázabb ellenség. Azt hiszem, én a szívem mélyén lázadó egyéniség vagyok. Izgalomba hoz egy marék csalán. Rosszul hangzik, de ez az igazság.”

Az asszony arra bíztat mindenkit, hogy tanuljon a természettől, ahelyett, hogy mindent kigyomlál a kertjéből. „Nem kell meggyőződéses virággyereknek lenni.” – állítja. Elismeri, hogy néhány gyom tényleg kártékony, de szerinte kis mennyiségben hagyni kell őket nőni. Ellenőrizni kell az esetleges gyógyhatásaikat is, mielőtt a komposztban végzik. Sok elterjedt gyomnövény rendelkezik kiváló gyógyító hatással, de aki súlyosan megbetegedett vagy megsérült, mindenképp forduljon orvoshoz. A csalán is nagyon jó hatású a betegségből, sérülésből, műtét után lábadozóknak; vagy a frontérzékenyeknek. Ms Taylor szerint ez a növény biztonságos tápláló hatású, nagyon javasolja még szoptató anyáknak is.


A gyermekláncfű a másik nagy kedvenc, hatóanyagai jótékony hatással vannak a májra, a vesére, kiválóan alkalmas még tavaszi méregtelenítő kúrához is. Az útifű nagyon jó gyulladáscsökkentő, segít elállítani a vérzést, ezért használható sebekre, csípésekre, vérző ínyre. A tyúkhúrt viszkető kiütésekre javasolja.

Némelyik növényből saláta készíthető, másokból tea vagy üdítő. A csalánból például néhány marékkal tegyünk egy liter forró vízbe, hagyjuk ázni hat órán át egy kétliteres kancsóban. Ms Taylor azonban figyelmeztet arra, hogy gondosan ügyeljünk a növények beazonosítására, valamint arról is győződjünk meg, hogy a gyűjtési területet korábban nem permetezték. Az egyes növények hatásainak utána lehet járni könyvekből, botanikus kertekben és az interneten.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!