szerda, 28 június 2017

Dobjuk fel a konyhakertet articsókával!

Ha valami új izgalmas és finom növényt keres a konyhakertbe, próbálja ki az articsókát. Az articsóka( Cynara cardunculus) nem csak finom és egészséges zöldségnövény, de egyben egy igen gyönyörű dísznövény is.

 

Hazánkban pár éve még egyetlen egy kertben sem találkoztunk articsókával, ám az utóbbi években egyre több hobbi kertész ülteti ezt a nem mindennapi növényt a konyhakertbe. Van, aki fogyasztási célból van, aki mint dísznövény termeszti az articsókát.

Az articsóka egy mediterrán évelő növény, amely két vagy három méter magasra is megnőhet, és elágazó hajtásokkal rendelkezik.  A hajtások végén nyílnak nyáron a gyönyörű kékeslilás virágok, amelyek már messziről felhívják magukra a figyelmet.

Ha szeretnénk kertünkbe idén articsókát ültetni, látogassunk el tavasszal egy közeli kertészetbe, és vásároljunk articsóka magot, vagy palántát.


A magokat már kora februárban lehet vetni cserépbe, vagy más ültető edénybe, majd tegyük őket világos védett helyre, üvegházba, vagy ablak közé. A két-három leveles palántákat május közepétől, amikor a talaj menti fagyok már elmúltak ültessük ki a szabadföldbe. Mivel az articsóka mind magasságra, mind szélességre elég terebélyes, a növények között tartsunk 1-1,5 méter sor és tőtávolságot.


Az articsókát ültethetjük a kert napos, vagy épp félárnyékos részébe is. Az első évben a fiatal palántákat a nyári melegben még rendszeres öntözni, kapálni és tápoldatozni kell, mivel ekkor még a gyökerük is kicsi. Két éves koruktól már a gyökér akár 2-3 méter mélységbe is lenyúlik, így a nyári csapadékmentes időszakban is képes vizet felvenni a gyökerén keresztül.

Ahhoz hogy szép nagy vitamindús fejeket tudjunk majd szüretelni a növényekről, fontos a tápanyagban gazdag talaj, épp ezért ha kiválasztottuk az articsóka helyét kertünkben, még ültetés előtt ősszel vagy kora tavasszal javítsuk fel a talajt némi istállótrágyával. Ez májusra lebomlik, így lesz a növénynek elég tápanyag a fejlődéshez.


Az articsóka termesztésének egyik legnehezebb pontja a tél, hiszen mivel mediterrán növényről van szó, a téli hideg fagyokat nem tudja átvészelni a növény.

A teleltetés egyik lehetséges módja, ha ősszel a növény tövét kb. 30 cm vastagon felkupacoljuk földdel, majd erre még egy réteg lombot, szalmát, vagy falevelet hordunk. Az ilyen enyhe téli időjárást mi az idei így kibírja a növény. Ám ha erős fagyokkal jár a tél, és biztosra szeretnénk menni, egyszerűen szedjük fel a töveket és homokba vermeljük el télire.

Az articsókát a konyhában több féleképp is felhasználhatjuk, ehhez a még ki nem fejlődött virágbimbókat kell leszedni.


Fontos hogy eltaláljuk a szedés pontos idejét, hiszen ha túl korán szedjük le a fejeket még íztelenek, ha pedig túlkésőn, vagyis amikor a szirmok már megjelenek a fejek rágósak és túl rostosak lesznek. Az első évben még nem érdemes leszedni a fejeket, csak a két éves növényről kezdjük el a betakarítást, és sajnos a harmadik vagy negyedik évtől a tövek egyszerűen kiöregszenek, így ekkor új növényt kell telepíteni. Aki egyszer megkedveli az articsókát, magról évente ültethet új növényt, így évről évre tudja majd szedni a friss articsóka fejeket.


Az articsóka gyógyhatását már az ókorban is felfedezték, sok országban a növény levelét, virágát, sőt a gyökerét is felhasználják a gyógyászatban.

A belőle készült főzet remek vízhajtó, így a méregtelenítést és a máj, epe valamint a vese működését is elősegíti. Rendszeres fogyasztásával többek között C,-B és A vitamint is beviszünk szervezetünkbe, de található benne kálium, magnézium és foszfor is.

A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak.

A konyhában az articsókát sütve, párolva vagy főzve is elkészíthetjük, ha pedig a piacon vásároljuk meg a növényt, érdemes a kisebb darabokat választani.

Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edénybe, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.

Az articsóka fejek szárát és külső leveleit egy éles késsel távolítsuk el, majd a levelek hegyét és ollóval nyessük le.

Végül, íme, két remek articsóka recept:

Articsóka-kosárkák

Összeállítás: 15 perc

Sütés: összesen 40 perc

Hozzávalók: 4 db, 10 cm átmérőjű sütemény: 1 adag fagyasztott sós omlós tészta, 4 db konzerv articsókaszív, 3 ek. marinált paprika, 2 szál újhagyma apró kockákra vágva, 3 dkg ementáli sajt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 gerezd összetört fokhagyma, késhegynyi szárított rozmaring, késhegynyi szárított bazsalikom

A sütőt közepes (180 fokra) előmelegítjük. A tésztából 20×20 cm-es lapot nyújtunk, és 4 négyzetre vágjuk. Kis formákba fektetjük, hogy a csücske kilógjon. Sütő, - vagy zsírpapírral kibélelve nyers rizst vagy babot töltünk bele, és a forró sütőben 10 percig sütjük. A rizst vagy a babot meg a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 10 percig sütjük.  Az articsókaszíveket alaposan lecsöpögtetjük, és 4-4 darabra vágjuk. (Zsenge tavaszi, meghámozott, sós vízben főtt karalábéból is készíthetjük). Az újhagymával, a megszikkasztott és feldarabolt marinált paprikával együtt a tésztára terítjük, végül az egészet megszórjuk sajttal.

A tojásokat a tejföllel, fokhagymával és a fűszerekkel simára keverjük, majd a megtöltött tésztakosarakat bevonjuk vele. A sütőbe ismét visszatéve még 20 percig sütjük. Melegen, vagy langyosan tálaljuk.

Articsóka római módra

Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só

Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.

(Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.

A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.

Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.

Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.

Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia.

Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

Articsóka vetőmag akciós áron kapható a Zöldstúdió webáruházban ,amíg a készlet tart! >>>>


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így alakítsunk ki mediterrán hangulatot a kertben!

Amikor egy mediterrán kertet tervezzünk fontos, hogy ne csak növényekben gondolkodjunk, hanem egyéb kiegészítőket is vegyünk be a tervezésbe.

Bővebben...:

A kertészek a sikert választották!

2011. február 3.-án megrendezésre került az I. Országos Kertészeti és Öntözéstechnikai Konferencia. A rendezvény célja, hogy a kertészeti és öntözéstechnikai újdonságok bemutatása mellett korszerű, eredeti marketing és értékesítési ismeretek átadásával segítse a kertészeket. Bővebben...:

Akácos Magyarországot?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.

Bővebben...:

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

Az őszibarack metszése és gondozása

Az őszibarack ( prunus persica) az egyik legelterjedtebb gyümölcsfa hazánkban, de eredetileg Kínából származik ez a finom gyümölcs.

Bővebben...:

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: