szerda, 28 június 2017

Egy finom zöldség a tojásgyümölcs!

Nem túlismert zöldség a tojásgyümölcs(solanum melongena), pedig sokféle módón elkészíthető, magas a C-vitamin és a karotin tartalma is. De mint padlizsán már mindenki ismeri.

A tojásgyümölcs vagy ismertebb nevén padlizsán a csucsorfélékhez tartozó egyéves növény, amely akár 1 méter magasra is megnőhet. Szára fásodó, gyökérzete a paradicsoméhoz hasonló kb. 80 cm mély. Levelei tojás alakúak 10-12 cm hosszúak, virágai kék színűek. Maga a gyümölcse 2cm.-től egészen a 30 cm nagyságot is elérheti, formája tojás vagy gömb alakú. Színe sötétlila, vagy mélykék.

A növény eredetileg Kelet Indiából származik, ahol régen is termesztették és fogyasztották. Innen került be Európába, először Olasz országba, majd Görögországba, de ma már Egyiptomba, Bulgáriában, Romániában és Spanyol országban is termesztik. Ezekben az országokban és más mediterrán vidéken a tojásgyümölcs kedvelt zöldség növény, sok féle étel alapanyaga a helyi konyhában. A növény igen gazdag C vitaminban, ásványi sókban és karotinban.

Nálunk pár éve lett ismert és közkedvelt növény, de kertbe még kevesen ültetik. Szaporítása meg vetéssel a legegyszerűbb, bár a növénynek igen nagy a meleg igénye. 25 fokon fejlődik a legszebben, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha az idő már elég meleg. Napos minél világosabb helyre ültessük ki a kertbe, mert hosszú nappalos növényként félárnyékban nem tud szépen fejlődni.

A kiültetés előtt a földet érdemes egy kevés jó minőségű trágyával felásni, mert tápanyag igénye a paprikáéval azonos. a tápanyag szegény talajban a várt zöldség hozam elmarad. Ha jó minőségű palántát szeretnénk kapni a magokat már március végén, ültessük el, majd a magokat tegyük minél melegebb helyre az ideális hőfok 18-20 fok. Kb. 10 nap múlva kikelnek a kis magoncok, amelyeket ritkítás után május közepén, ha az idő engedi ki is ültethetünk a szabadba. Márciusban ültethetjük kisebb cserépbe, vagy tejfölös pohárba, és az ablakba téve meleg helyen gondozhatjuk kiültetésig.

A kiültetés ideje akkor jön el, ha éjjel minimum 15 fok van, ennél hidegebb időben még ne ültessük ki a palántákat. A végleges kiültetés előtt érdemes a palántákat edzeni, vagyis szép lassan hozzászoktatni a külső szabad levegőhöz. A sor és tőtávolság kb. 40x40 cm, de akár több palántát is ültethetünk egymás mellé. Ültetés után öntözzük be a talajt jó alaposan, és nyáron ne hagyjuk kiszáradni a földet.


Ha ügyesen kertészkedtünk július végén vagy augusztus közepén szedhetjük az ízletes finom termést. A termést csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettségi állapotot, mert ha később szedjük le a termést, keserű ízt kapunk, ha pedig előbb akkor elmarad a további zöldség hozam. Akkor a legjobb a termés, ha héja fényes és szép színű. A sötét és matt színű termés már a túlérés jele lehet. A termés akár egy hétig is tárolható hűvös helyen, így egyszerre akár többet is szedhetünk. Kiváló savanyúság készíthető belőle, üvegbe téve hosszú ideig élvezhetjük zamatát. De készíthetünk belőle rántott zöldséget, pástétomot, főzeléket, vagy akár meg is tölthetjük.

Íme, néhány finom és ízletes recept:

Padlizsánkrém II.

A padlizsánkrém egy újabb változatát mutatjuk be, hiszen igen változatosan lehet ezt a krémet elkészíteni.

Hozzávalók: 2 nagy padlizsán, citromlé, petrezselyemzöldje, Oliva olaj, szezámmag, fokhagyma, só, bors.

A padlizsánt jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és betesszük egy tepsibe. Forró sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, közben néhányszor megforgatjuk. Amikor kész van, kiszedjük, szétnyitjuk és egy kanállal a belsejét kikaparjuk. Az összezúzott krémet összekeverjük citromlével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk két kanál olivaolajat, és friss aprított petrezselymet, és 5 dkg darált szezámmagot. A végén 4 gerezd összezúzott fokhagymát is adunk hozzá. Lehűtve tálaljuk pirítósra kenve.


Sajttal rakott padlizsán:

Egy másik nagyon finom fogyókúrás recept.

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, só, bors, kis vaj, vegeta.

A padlizsánt meghámozzuk, és 1 cm.-es karikákra felvágjuk. A hagymát és a paradicsomot felkarikázzuk, a sajtot fel is felszeleteljük. A tűzálló tálat kivajazunk, és sorban lerakjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a hagymát és a sajtot, a végén padlizsánnal befedjük. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. A tetejére rakjuk a sajt szeleteket, és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Közép meleg sütőbe tesszük és kb. 20-25 percig sütjük. A végén tejföllel tálaljuk.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Tenyészünk gilisztát kertünkben!

Ahhoz hogy kertünkben a virágok szépen fejlődjenek, jó minőségű talajra van szükségünk. A jó minőségű talajhoz komposzt is kell, amihez pedig a gilisztákra lesz szükségünk. Tenyészünk saját giliszta farmot és készítsünk komposztot.

Bővebben...:

Megújulnak a fűvészkertek! Videóval

Az utóbbi évtizedekben számos ritka védett növényfaj került veszélybe. Így a füvészkertekre újabb feladata hárul, a növényi sokféleség megőrzésében, fenntartásában való közreműködés, amelyet számos nemzetközi egyezmény is támogat. Bővebben...:

4 remek tipp a kerthez amelyeket Nagyszüleink még használtak!

Számtalan apró tipp és praktika létezik, amelyeket még Nagymamáink és Nagypapáink alkalmaztak a kertben, most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a kamcsatkai poloskavész

A kamcsatkai poloskavész (cimicifuga ramosa) a boglárkafélék családjába tartozó évelő dísznövény, amely Kamcsatka-félszigetéről származik.

Bővebben...:

Olaszország szépsége a leander!

Egy hazánkban is kedvelt mediterrán növény a leander. Igen változatos színvilágával, kertünk legszebb dísze lehet. Piros, sárga, rózsaszín, vagy fehér virágai tavasztól őszig nyílnak. Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

Ültessünk karalábét a kertbe!

Talán kevesen tudják, hogy a karalábé tulajdonképp egy káposzta féle zöldségnövény, amely igen finom és nagyon egészséges! Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesszünk spárgát!

Jamie Oliver a világhírű szakács nem csak főzni, de kertészkedni is nagyon szeret. Most spárga termesztés fortélyait ossza meg kedves olvasóinkkal! Bővebben...:

A cékla termesztése hobbi kertészek számára!

A cékla nem csak egy finom savanyúság az étkezéseknél, de egy vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag zöldség, amelyet mi magunk is könnyedén termeszthetünk kertünkben!

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: