Ha ön is szívesen próbál ki újdonságot a kertben vagy a konyhában, akkor itt az alkalom egy új jövevény megismerésére. Nem csak a kert egyik szép dísznövénye lehet, de új ízek pl. sütemények vagy kompótok alapanyag is.

A növényt Európa több országában is termesztik így Angliában, Németországban, de a tengerentúlon Amerikában van a legnagyobb sikere a növénynek ahol a rebarbarás pite az egyik kedvelt sütemény.

Maga a növény a keserűfű félék családjába tartozik és rokonságot mutat a sóskával, bár a levelek itt piros színre váltanak. Ázsiából indult el világhódító útjára, innen került be Európába. Régi feljegyzések tanúskodnak róla, hogy mint gyógynövényt már i.e. 2700 évvel ezelőtt is használták Kínában.

A mai sikerét az Angol konyha szakácsainak köszönhetjük, akik nagyon kedvelték a rebarbarás süteményeket, italokat és más finom ételeket. Anglia ma is az egyik legnagyobb rebarbara termelő országok közé tartozik.

 

Maga a rebarbara nem csak szép kerti növény, és finom sütemény alapanyag, de mint élelmiszer is hasznos. Jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmazz, ezen kívül található benne almasav, magas a rost tartalma, és sok hasznos vitamin,pl. B vitamin, C vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne.

A növény húsos levélnyelét fogyasszuk, legtöbbször két-három tő fedezi a család szükségleteit.  A rebarbarát itthon legkönnyebben magról tudjuk szaporítani, és mivel évelő növényről van szó így akár 7-8 évig is folyamatosan szedhetjük, és egy helyen hagyhatjuk a töveket. Kedveli az árnyékos kerteket, de nyáron a nagy melegben öntözzük bőven a növényt.

Fajtákban itthon még nincs túl nagy választék, de két ismert fajta van: Viktoria: amely zöld levélnyelű, és zöldes fehér húsú. Holsteiner: Piros levélnyelű, és pirosas rózsaszínes húsú.

A magok telepítése előtt érdemes a talajt 50 cm mélyen megforgatni és szerves trágyával feljavítani. Ezután gereblyézzük el, és fészkes vetéssel ültessük el a magokat. Fészkenként 8-10 magot is elhelyezhetünk. A magokat áprilisban kis tejfölös pohárban is ültethetjük, vagy májustól szabadföldbe is vethetjük végső helyre. Sor és tőtávolság: 1*1 méter.

A növény magassága kifejlett korban elérheti akár a 1,5 méter magasságot levelei is akár 50 cm hosszúak is lehetnek. Kelés után nem kell minden palántát ott hagyni a ritkítással erős töveket eredményezhetünk. A többi kis palántát elajándékozhatjuk ismerősöknek vagy más kert barátoknak. Ha fogyasztásra neveljük a növényt, érdemes a virágszárat kitörni, mert így a növény minden erejét a levelekre fogja koncentrálni.


A levélnyeleket csak a második vagy harmadik évtől szedjük, ekkor éri el az ideális ízt és aromát. Soha ne késsel vágjuk ki, hanem egy erős csavaró mozdulattal tépjük le a szárat. Hetente egyszer a reggeli órákban szedjük le az alsó leveleket.

Íme, egy finom rebarbarás pite receptje:

Hozzávalók:

40 dkg rebarbara, 20 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 14 dkg kókuszreszelék, 6 db tojás, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 20 dkg cukor, 1 db narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:

Mossuk meg jól a rebarbaraszárakat, majd vágjuk őket egy centis darabokra. Tegyük egy tálba és keverjük össze a kétféle liszttel. Üssük egy keverőtálba a tojásfehérjéket, ízesítsük egy csipetnyi sóval, majd elektromos habverővel kezdjük el verni addig, míg közepes keménységű nem lesz.


Szórjunk hozzá 13 dkg cukrot, és verjük még addig, míg kemény habot nem kapunk. Egy másik keverőtálba tegyük a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk rá a maradék 7 dekányi cukrot, vaníliás cukrot, a narancshéjat, majd addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd az egészhez dolgozzuk hozzá a lisztes rebarbarát, és a kókuszkeveréket. Óvatosan dolgozzuk a tésztába a felvert cukros tojásfehérjét is, majd töltsük kivajazott és liszttel meghintett pudingformákba. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 20-25 percen keresztül. Még langyosan, fagylalttal tálaljuk.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!