A csupasz gyökérrel vásárolt fákat áprilisig érdemes elültetni, míg a földlabdás fákat egész évben ültethetjük, mégis a legjobb időszak az október eleje.

Amennyiben nem vagyunk tisztába az adott fajta igényeivel, kérjük ki a kertészet dolgozóinak a véleményét, hiszen ültetés előtt pontosan tudni kell mekkora területet fog a fa elfoglalni idősebb korában, milyen talajt, és milyen klímát igényel. Egy kisebb facsemete idősebb korában akár 4-5 méter magasra is megnőhet, és egy szomszédhoz átlógó faág, gyakran okoz vitát, vagy nézeteltérést. Így nem csak az adott gyümölcsfajtát kell alaposan kiválasztani, de a kertünkben az ültetés végleges helyét is ki kell választani.

Miután kiválasztottuk a számunkra ideális gyümölcsfa csemetét, ássunk a kertben kiválasztott ültető helyen egy gödröt, amely a gyökérlabdánál egy ásónyommal szélesebb és mélyebb, (kb. 50-60 széles és mély), majd szúrjunk le egy karót a gödörbe, amely majd megtartja a fiatal facsemetét.


Az ültetés során figyeljünk arra, hogy a fán látható oltás helye mindig a föld felett legyen. A gödörből kiásott földhöz adhatunk némi érlelt marhatrágyát, vagy jó minőségű komposztot is, de fontos hogy ez soha ne érintkezzen a gyökérrel közvetlenül, mert kiégeti a gyümölcsfát, tehát a gyökér és a trágya között legyen egy minimum 30 cm.-es földréteg.


Ezután tegyünk pár lapát termőföldet a gödörbe a növény köré, majd jó alaposan iszapoljuk be a talajt, majd végül töltsük vissza az összes földet, kissé tapossuk le a talajt a növény körül, majd ismét öntözzük be jó alaposan.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!