szombat, 19 augusztus 2017

Így termesszünk brokkolit kiskertben!

A brokkoli termesztése valahol Dél Európában kezdődött 300-400 évvel ezelőtt, valószínűleg Olaszország napsütötte kertjeiben indult el ez a különleges zöldség, amely a karfiol közeli rokona.

 


Egyéves növény, így a kertben évente kell elültetni a magokat, vagy a palántákat, majd a növény virágát kell kinyílás előtt leszedni és fogyasztani.
Szinte egész nyáron át szedhetjük a friss és ropogós brokkolit kertünkből, hiszen ha a középső virágrészt kivágjuk, az oldalsó hajtások tovább növekednek, amelyeken később rózsák növekednek.
A brokkoli épp oly gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a karfiol, magas a kálium, a C, és az A vitamin tartalma. Rost tartalma miatt remek alapanyag lehet párolva, vagy a főzve, nagyon jót tesz az emésztésnek.
A brokkolit a kert napos vagy félárnyékos részébe is ültethetjük, de vízigénye magas, főleg a fejlődési időszakban kell rendszeresen locsolni a földjét.
Ha szeretnénk nagy erős vitamindús brokkolit nevelni kertünkben, a titok a tápanyag dús talajban rejlik.


Ültetés előtt kora tavasszal, vagy a termesztési időszak végén ősszel, forgassunk be az ágyásokba istállótrágyát, vagy jó minőségű komposztot. A brokkoli csak tápanyag dús jó minőségű morzsalékos talajban tud szépen fejlődni, amely szinte állandóan nyirkos.
A magokat már márciusban előnevelhetjük védett helyen, vagy fóliasátorban, de ha a szabadföldbe szeretnénk vetni, akkor április közepétől vessük a magokat hidegágyba, vagy a zöldség ágyásokba.
Az előnevelt palántákat öthetesen már kiültethetjük a szabadba állandó helyükre, egymástól kb. 60-70 cm sor és 40-50 cm tőtávolságra.


Ha a szabadföldi magvetést választjuk, kikelés után érdemes a magoncokat egyelni, vagyis minden második palántát kiszedni, hogy a megmaradt növények majd tudjanak fejlődni. Ha az összes magoncot meghagyjuk a fejlődésük során egymást fogják elnyomni.
A nyár első felében, amikor a brokkoli növekszik, ne felejtsük el rendszeresen öntözni, mert a szárasság hatására leáll a fejlődés.
A szedés akkor kezdhető el, amikor az első hajtásrészek elérik a 20 cm.-t ,de a virágok még nem nyílnak meg. A szedés után a brokkoli rózsákat felhasználhatjuk frissen, de fagyasztva sokáig tárolhatjuk.
Számtalan étel készíthető a brokkolival, többek között levest főzhetünk belőle, de párolva köretként is adhatjuk húsok mellé.


Ha más zöldségekkel együtt főzzük, akkor a brokkolit kicsit később tegyük az ételbe, mert akárcsak a karfiol hamar megfő.
Ha a zöldségesnél vásárolunk brokkolit, mindig az élénkzöld színű zöldséget tegyük a kosarunkba, amelynek a szára ropogós és könnyen törhető.
Természetesen nem kell az összes brokkolit összetörni a zöldségesnél, elég, ha színét és a növény rugalmasságát megvizsgáljuk.
Végül bemutatunk két remek receptet, amelyek a kertünkben termesztett brokkoliból készíthető:


Brokkoli-krémleves
•    4 személyre
•    50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
ELKÉSZÍTÉSE: a félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.


Brokkolis csirkemellcsíkok
•    Elkészítési idő: 40 perc + érlelés
•    Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors
A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk és legalább fél órán át, állni hagyjuk.
A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6 percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Sakktábla alakú fűszerkertet építünk

Milyen szívesen élnénk át azt a pillanatot, amikor sütés közben egy kis rozmaringra lenne szükségünk, és csak kiszaladnánk a fűszerkertünkbe... Bővebben...:

Képeken a 2017.-es Garden Expo és Orchidea Ünnep

Kilátogattunk a 2017.-es Garden Expora és Orchidea Ünnepre, ahol több száz  fantasztikusan szép orchideát, kaktuszokat, tavaszi virágokat, és kerti ötleteket trendeket láttunk. Íme néhány kép a kiállításról!

Bővebben...:

A szuper zöldséges kert titka a tápanyag utánpótlás

Elültetjük a paradicsomot, a paprikát, és a különböző zöldségeket, ám a nyár végén sehol a beígért terméshozam. Csak pár kis termés árválkodik a növényen, ám azok is hamar elszáradnak.

Bővebben...:

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...:

Remek talajtakaró növény az indás ínfű!

Az indás ínfű (Ajuga reptans) Európából származik, majd innen terjedt el Ázsiába és Afrikába. Gyökeret eresztő indáival hamar szétterjed a kertben, és igen gyorsan növekedésnek indul.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Bővebben...:

Gyümölcsfák metszése

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan, és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a gyümölcsfák metszésének alapjait.

Bővebben...:

Így ültessünk piros díszbabot!

Szeretné erkélyét még szebbé és színesebbé varázsolni, akkor ültessen futó díszbabot, ( phaseolus coccineus) amely felfuttatható falra is.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: