péntek, 15 december 2017

Itt a fekete paradicsom mag a kumato!

Tíz év keresztezéssel egy svájci cég, a Syngenta egy teljesen újfajta paradicsomot hozott létre, a neve kumato, magyarul fekete paradicsom.

 

A kumatót egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy tíz év szorgos munkájával. A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgyszólván éretlenül is.


Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, s ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják.

Végül sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóztartalomnak köszönhető.


A Syngenta szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről, nehogy bárki azt higgye, valamilyen futurisztikus paradicsommal kívánják elárasztani a piacot. Noha a kumato nagyon hasonlít a paradicsomra, a színe és az íze nagyon más.

Ültetése és gondozása megegyezik a sima paradicsommal.

A kumato egy olyan különleges fekete paradicsom fajta, amelynek a magjait nem lehet kereskedelmi forgalomban megvásárolni, csak kiválasztott termesztők részére biztosítanak magokat. De fekete paradicsom mag már itthon is megvásárolható, sőt hamarosan a zöldséggel is találkozhatunk itthon.

Fekete paradicsom mag (nem kumato) akciós áron kapható a Zöldstúdiónál, amíg a készlet tart! >>>>>

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így ültessünk gyümölcsfát!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...:

Csatlakozzon ön is az ablakfarm tulajdonosok táborához!

Az ablakfarm elnevezés nem újdonság, és nem is mi találtuk ki, hanem egy Amerikai állampolgár, aki arra szólította fel honfitársait, hogy bátran neveljenek növényeket a konyhaablakban.

Bővebben...:

Komposztáljunk saját magunk!

A kerti talaj javításához az egyik legjobb alapanyag a komposzt, amely tápanyaggal és ásványi sóval gazdagítja a talajt a növények számára kertünkben.

Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesszünk spárgát!

Jamie Oliver a világhírű szakács nem csak főzni, de kertészkedni is nagyon szeret. Most spárga termesztés fortélyait ossza meg kedves olvasóinkkal! Bővebben...:

4 hagyma amely nem hiányozhat a konyhakertből!

A hagyma a magyar konyha egyik alapélelmiszere, hiszen számtalan ételbe teszünk vöröshagymát, fokhagymát vagy póréhagymát. Mivel a hagyma ára is évről évre emelkedik, érdemes elkezdeni saját konyhakertünkben termeszteni, ezt a remek zöldséget.

Bővebben...:

A halványító és metélő zeller termesztése kiskertben

A zeller ( Apium graveolens) közkedvelt levélfűszer a konyhában, hiszen számtalan étel mellé felhasználhatjuk mind a levelét, mind a gumóját.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: