Az eper nem bánja a hideg teleket ezért az epret bátran kint tarthatod a szabadban egész télen. A magam részéről a palántákat részesítem előnybe, de magról is könnyedén nevelhetünk balkon szamócát, amely a nyár végéig folyamatosan érik.

A különböző katalógusok számtalan hibridet kínál az eperből, érdemes többet is kipróbálni, nem csak azért mert különböző ízűek, de az érési idejük is eltér, így egészen szeptember végig kitart majd az eper a kertedben.


Az egyetlen fajta, amelyet a kertem földjébe ültetek az erdei szamóca, amely bár igen apró és a szedése is macerás mégis minden egyes szem íze felér 10 közönséges eper ízével.


Amikor a szamócát kiültetem a kertbe, rendszerint kis sáncot építek köré, hogy a felesleges víz lefolyhasson, és ne rohadjanak ki a szemek. Kicsit simítsd el a sánc gerincét és hagyj 30-35 cm távolságot a palánták között, akár másik eper palántát ültetsz a szomszédba akár más növényt.

Készíts akkora gödröt, hogy a palánta kényelmesen beleférjen, majd emeld ki a palántát a cserépből, és távolítsd el a föld nagy részét, hogy a gyökerek kiszabaduljanak. Helyezd a palántát a gödörbe, töltsd fel körülötte földdel, majd gyengéd paskolással tömörítsd és alaposan öntözd be.


Ha a palántán már van gyümölcs azt érdemes azonnal eltávolítani, mert hosszú távon az a cél hogy a növény minden energiáját a gyökérzet kifejlődésére fordítsa.

A nagyobb szemű eper hibrideket vagy a balkonszamócát csak függőcserépbe ültetek, mert így jobban védve vannak a kártevőktől, valamint 40 %-kal több a termés, hiszen nem rohad el a földön, sőt még a hátunkat is kíméljük vele, mert nem kell hajolni a kertben, amikor leszedjük a termést. Az ültetésnél használj biohumusszal kevert vagy speciális bio virágföldet, így máris lesz elég tápanyag a növények, hogy fejlődésnek induljon.


A függőkosárban levő epret nyáron a nagy melegben érdemes rendszeresen locsolni, és kéthetente egyszer adj neki eper és zöldség tápoldatot. Ne tápoldatozd túl gyakran, mert az épp az ellenkező hatást fogja kiváltani.


Az eper palánták élettartalma kb. 3 év, az első évben szerény termést hoz, a másodikban már jóval többet, de a harmadik év után már ismét visszaesik a termés mennyisége. A szüretelési időszakban vágd le a növény összes levelét kb. 7 cm.-rel a gyökérkorona fölött, így a hideg időszakban is egészséges marad és jövő tavasszal újra friss hajtásokkal fog megajándékozni téged.

Jó kertészkedést kívánok neked: Jamie Oliver


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!