szerda, 28 június 2017

Mégse olyan egészséges a paprika?

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme.

Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomot eszünk, abban a meggyőződésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédőszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a zöldséget.

Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám őshazája Mexikó. Európába Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.
Mára az egyik legfontosabb zöldségünk. Ehetjük nyersen vagy őrölve, édesen és csípősen. A nyár elmaradhatatlan étele, a lecsó egyik alapanyaga. A paprika legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelyből 150-250 mg mennyiség található száz gramm paprikában.   Szent-Györgyi Albert a hagyomány szerint nem szerette a paprikát, világhírnevét mégis neki köszönhette. Felesége rendszeresen csomagolt számára paprikát a tízóraihoz, amit a tudós, nem mert kidobni, inkább vizsgálni kezdte - a legenda szerint így fedezte fel a C -vitamint, amiért 1937-ben Nobel-díjat kapott.

Egy közelmúltban végzett vizsgálat azonban nem túl biztató eredménnyel végződött. 16 paprikamintából 10-ben találtak szermaradékot. Az adat ijesztőnek tűnik, így megkérdeztük Süth Miklós szakállamtitkárt mik az eddigi tapasztalatok, gond nélkül fogyaszthatunk-e paprikát.

Süth Miklós, szakállamtitkár véleménye:
"Zöldpaprikával kapcsolatban is volt határérték túllépés. Természetesen a munkatársak ilyenkor szankcionálnak. Azt is azért látni kell azért ebben az esetben, hogy itt nem a nagy mennyiségekről van szó, hogy itt aztán mindennel probléma van, hanem azt kell látni, hogy Magyarországon az elmúlt két évben alig haladta meg az 1%-ot azon zöldség, gyümölcsöknek a mennyisége, amely a szervezetre káros mennyiségű növényvédőszert tartalmazott."

Vagyis nem kell megijednünk. Továbbra is ehetünk paprikát, hiszen ez az érték még nem károsítja szervezetünket. Persze ránézésre nehéz megállapítani, hogy egy-egy paprika milyen káros anyagokat tartalmaz.  Ezért fontos, hogy tudatosan, körültekintően vásároljunk.


A fogyasztónak elemi érdeke, hogy tudatos vásárlóvá váljon, ez az állami politikának is a célja, hogyan tudjuk azt elérni, hogy maga a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy egyrészt, ha az érdekeit megsértik, akkor hogyan fordulhat jogorvoslatért, másrészt pedig már a vásárlás pillanatában is megkapja azt a terméket, azt a szolgáltatást, amire valójában szüksége van.

Ehhez pedig fontos, hogy ismerjük az üzletet, a piaci eladót, a termékeket... Mivel külsőre a szermaradék nem ismerhető fel, ezért fontos a bizalom az eladó iránt, akinek tudnia kell a paprika származási helyét és a termesztés körülményeit. A télen vásárolt óriás paprika valószínűleg inkább tartalmazhat károsabb vegyszereket, mint a nyáron termesztett. Egyszóval ha nem akarunk csalódni, vásároljunk tudatosan, lehetőleg ismerős, megbízható kereskedőnél.

forrás: Freepress.hu

További cikkek:

{module Friss cikkek|none}

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Vezessen kerti naplót, és váljon profi kertésszé!

Egy profi kertész minden apró részletet megjegyez mikor hová pontosan mit ültetett, és mikor milyen kerti munkáét végzett el. Ehhez nyújt segítséget, ha vezetjük a kerti naplót! Bővebben...:

A szép kert alapja a jó szerszám!

Ha egy szép kertre vágyunk az első dolgunk legyen beszerezni a kerti szerszámokat, amelyeknél érdemes inkább a minőségére figyelni.

Bővebben...:

Csatlakozzon ön is az ablakfarm tulajdonosok táborához!

Az ablakfarm elnevezés nem újdonság, és nem is mi találtuk ki, hanem egy Amerikai állampolgár, aki arra szólította fel honfitársait, hogy bátran neveljenek növényeket a konyhaablakban.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesszünk spárgát!

Jamie Oliver a világhírű szakács nem csak főzni, de kertészkedni is nagyon szeret. Most spárga termesztés fortélyait ossza meg kedves olvasóinkkal! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: