szombat, 24 június 2017

Póréhagyma a konyhában és a kertben!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz.

Ismerjük meg a póréhagyma gondozását.

A francia konyha egyik fő alapanyaga a póréhagyma, gondoljunk csak a híres hagyma levesre, amelyet itthon is ismerünk.

A póréhagyma egy évelő növény, mediterrán országokban vadnövényként is megtalálható. De már Hazánkban is megtalálható, sőt termesztik is a növényt pl. Makó környékén és egyre többször találkozhatunk vele a vásárcsarnokokban, és a piacokon.

Érdemes vásárolni és fogyasztani, mert a póréhagyma igen egészséges növény, igen magas a b vitamin tartalma, és emellett ásványi sókat, valamint sok vasat is tartalmazz. A póréhagymát két évelőként tudjuk termeszteni, vagyis az első évben csak a levelei fejlődnek majd ki, és a második évben hozza nagy gömb alakú virágát

Magjai aprók és feketék, így nagyon könnyen szaporíthatjuk a következő generációt. Gyökérzete igen erős és bojtos, szára hosszú és hengeres, és nincs gerezdje. Ültethetünk nyári vagy téli hagymát is, a nyári hagyma levelei halványabbak, a télié sötétebbek. Érdemes mindkét fajtát ültetni kertünkben, hiszen amikor már nincs, más zöldség a kertben a póréhagyma akkor van ereje teljében.

Napos világos helyre ültessük, és a földjét trágyázzuk minden évben rendszeresen. Szereti a sok vizet, a kiszáradást megsínyli, öntözzük rendszeresen a talajt. Márciusban vessük a magokat 30cm sortávolságra.


De akár vásárolhatunk kész palántákat is, ilyenkor 10-12 m.-re ültessük a növényeket egymástól. Érdemes a palánták gyökerét ültetés előtt egyharmadáig visszametszeni.

A földet ültetés előtt jó alaposan forgassuk át, majd gereblyézzük el, és jó mélyen ültessük el a palántákat. Rendszeresen kapáljuk és gyomláljuk a növény tövét, és bőségesen öntözzük és trágyázzuk őket. Októberre a hagymák megerősödnek, ilyenkor már felszedhetjük őket, és jó ízűen fogyaszthatjuk.

A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként fogyaszthatjuk, sok C-és b vitamint valamint vasat tartalmazz, és nincs olyan kellemetlen szaga, mint a vöröshagymának. A téli póréhagymának erőteljesebb az íze, és az aromája, kiváló a mártásokhoz, és a salátához. A póréhagyma szárát ételízesítőként is használhatjuk: vágjuk nagyon apróra, szárítsuk meg és töltsük üvegekbe, így télen akár más fűszernövénnyel összekeverve saját fűszerkeverékünket használhatjuk.


Íme, a finom póréhagyma leves receptje:

20 dg (2 hosszú szál) leveleitõl megszabadított póréhagymát vágjunk vékony szeletekre, és 1,3 liter vízben, 1 mokkáskanál só hozzáadásával fõzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul. Utána szûrjük le a levét, és a visszamaradó hagymát hajtsuk át egy 3 milliméteres tárcsával ellátott húsdarálón, vagy turmixgéppel zúzzuk össze. A hagymás pépet a fõzõlével együtt rakjuk vissza a tûzre.

Keverjünk hozzá 1 mokkáskanál Vegetát, egy csipet fehér borsot, és forraljuk fel. Közben 1 evõkanál liszthez adjunk 2 dg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belõle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselyemlevelet, és vegyük le a tűzrõl. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt, és engedjük fel a meleg főzölével. Végül öntsük a felhígított rántást a levesbe, és fõzzük még öt percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Hűtőszekrényben tároljuk.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

7 tipp hogyan hasznosítsuk kertünkben a kávézaccot!

A kávézacc szinte minden családnál a szemétben végzi, pedig számtalan formában felhasználhatjuk kertünkben is!

Bővebben...:

Csatlakozzon ön is az ablakfarm tulajdonosok táborához!

Az ablakfarm elnevezés nem újdonság, és nem is mi találtuk ki, hanem egy Amerikai állampolgár, aki arra szólította fel honfitársait, hogy bátran neveljenek növényeket a konyhaablakban.

Bővebben...:

A műtrágya javítja a talaj tápanyag ellátását

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a napfény és a talajban található tápanyagok. Ám ha a talajból kifogy, a tápanyag segíthetünk rajta műtrágyával.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

Kivi a kúszónövény.

A kivi, mint gyümölcs mindenkinek ismerős. De hogy kivit a kertünkben neveljünk az még újdonság. Bemutatjuk ezt a szép kúszónövényt. Bővebben...:

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesszünk spárgát!

Jamie Oliver a világhírű szakács nem csak főzni, de kertészkedni is nagyon szeret. Most spárga termesztés fortélyait ossza meg kedves olvasóinkkal! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: