A görögdinnye (Citrullus lanatus) a kobakosak (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak gyümölcsének neve. Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.


Akinek van, kertje bátran próbálkozzon meg a görögdinnye termesztésével, hiszen nem is olyan nehéz, mint gondolnánk.

A görögdinnyét legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani. A magokat fajtától függően áprilistól érdemes vetni, fészkes vetéssel, vagyis egy kis fészekbe 4-5 magot is szórhatunk. A magcsírázáshoz minimum 15 fokos meleg szükséges, a növény fejlődéséhez pedig 25 fokos nappali hőmérséklet az ideális.

Fény és meleg igényes zöldség növény ezért a kert legnaposabb részébe ültessük el a magokat, és a vízigényük is nagy  rendszeres öntözést kívánnak nyáron. A magok kikelése után ültessük el külön a palántákat és csak a legerősebbeket hagyjuk tovább fejlődni. Minden palántát 1 -1.5 méteres sor és tőtávra ültessünk el egymástól, így lesz elég helye a növények fejlődni. A termés júliustól egészen szeptemberig folyamatosan szedhető.


Ma már hazánkban is több fajtából válogathatunk, íme, ezek közül néhány:

Hevesi Csányi:

Származása: Heves Megyében régóta termesztett fajta, közepesnél erősebben fejlődő, hosszú indájú, dús lombú fajta. Termése kissé megnyúlt, gömb alakú súlya 8-10 kg, felülete sima, színe kékeszöld. Húsa vérvörös íze édes zamatos. Elsősorban házi kertekbe javasolt fajta, könnyen gondozható.

Sárgahúsú szentesi

Az utóbbi években egyre nagyobb a kereslet a sárga húsú dinnye iránt. Származása szentes környéke, közepesen erős növekedésű, rövid indájú fajta, levelei közép zöldek. Termése kissé megnyúlt, gömb alakú, gyengén bordázott,3-5 kg-ak. A héj színe világoszöld, sötétzöld csíkozással.

Húsa világossárga, kemény ropogós, íze mézédes, lédús. Szintén jól termeszthető kiskertekben.

Vetése: meleg igényes növény szabadföldbe csak a fagyveszély elmúltával, májusban vessük, 3-5 cm mélyen. A palántás termesztés növeli a koraiságot és kiegyenlített állományt eredményez.

3-5g/10 m2 . Helyrevetésnél fészkenként 2-3 szem magot vessünk, amit kelés után 1-2 növényre egyelünk. Palántanevelésnél 1000 db palántához 100 g vetőmag szükséges.

Sugar baby:

Amerikából származó honosított fajta. Rövid indákkal rendelkező gyenge növekedésű fajta, levelei aprók és hamvas zöldek. Termése aránylag kicsi, 3-4 kg-ak, héja sötétzöld, márványozott.

Húsa erősen rózsaszín, íze aromás édes, lédús. Elsősorban korai fóliás termesztésre javasolt. 3-5g/10 m2 helyrevetésnél, fészkenként 2-3 szem magot vessünk, amit kelés után 1-2 növényre egyelünk.


Charleston:

Hazai kertészek által létrehozott fajta, különböző keresztezés következménye.

Hosszú tenyészidejű, erős növekedésű, hosszú indájú fajta. Termése hosszúkás, halványzöld alapon finoman hálózott. Húsa rózsaszín, kissé erezett édes ízű. A termések átlag tömege 4-6 kg.


3-5g/10 m2 . Helyrevetésnél fészkenként 2-3 szem magot vessünk, amit kelés után 1-2 növényre egyelünk. Palántanevelésnél 1000 db palántához 100 g vetőmag szükséges.

Gömbfutó

Ez a dinnyefajta a Sugar baby és a Crimson fajták kereszteződéséből jött létre szintén hazai kertészeknek köszönhetően. Közepes erős növekedésű, növény, levelei közép nagyok, sötétzöld színűek. Termése szabályos gömb, héja egyenletesen vékony, rajta sötétzöld és közép zöld csíkozással. Húsa sötétvörös, íze kiváló.


A görögdinnyét érdemes vetésforgóval ültetni, vagyis ne ültessük ugyanarra a helyre a következő évben a növényt. Ültetés előtt érdemes jó alaposan megtrágyázni a földet, mert a görögdinnye nagyon tápanyag igényes növény. Helyrevetéssel és palántáról is szaporítható. A magvetés ideje április második fele, május eleje, a palántázásé május közepe. A palántaneveléshez a
magot április elején kell 10x10-es tápkockába vagy 10- es, illetve 12-es cserépbe
elvetni. 150x100, illetve 150x150 cm-es sor- és tőtávolságra vetjük vagy ültetjük
(0,5~0,7 db növény négyzetméterenként).

A görögdinnyét akkor szedjük le, ha kopogtatása kongó hangot ad, a héja fényes és sötét és a termés melletti kacs már elszáradt. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart, a legjobb, ha kora reggel szedjük le a termést.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!