szerda, 28 június 2017

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség.

Nézzük miért érdemes saját brokkolit ültetni kertünkbe.

A brokkoli a földközi tenger vidékéről származik és a káposzta félék családjába tartozik. A francia, olasz és angol konyha közismert és kedvelt zöldsége, de más mediterrán országokban is előszeretettel fogyasztják.

A növénynek úgy, mint a karfiolnak levélrózsája van, de nem fehér, hanem gyönyörű zöld színben pompázik. A karfiollal ellentétben nem túl igényes növény, jól viseli a meleget, a hideget és az öntözést ellentétben a karfiollal, amely könnyen megbarnulhat a sok víztől, a brokkoli egyszerűbben termeszthető. A másik jó tulajdonsága hogy nem csak egyszer terem, mint a rokon zöldség, hanem folyamatosan hozza új friss hajtásait, így egészen őszig szüretelhetjük a friss és ízletes brokkolit.

A növényben sok a c vitamin, magas a rost tartalma, és az ásványi anyag tartalma is igen jelentős,és  a többi káposzta félével szemben sokkal könnyebben emészthető. A brokkolit akár mélyhűtőben is tárolhatjuk, így egész évben egy magas rost és ásványi anyag tartalmú zöldséget tehetünk az asztalra a család részére.

Termesztése:

A magokat vagy a palántát állandó helyre ültessük. A legjobb, ha ősszel vagy tavasszal frissen trágyázott ágyásokba vetjük a magokat. A termesztésnél több lehetőség közül is választhatunk:

Tavasszal március közepén ültessük el a magokat szaporító ládába, és az így előnevelt palántákat helyezzük ki a szabadba április végén. Fontos hogy kellő fény érje a növényeket, más különben felnyurgult hajtásokat kapunk, félárnyékban nem lesz túl szép a termés. A palánták a vetéstől számítva kb. 5-6 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejletséget. Az így előnevelt palántákat ültessük ki a szabadba.

Ha lekéstük a márciusi vetést, akkor sincs gond, mert áprilisban még mindig elvethetjük a magokat a szabadba. Az ágyásba szórjuk el a magokat, terítsünk rá kb. 3-4 cm földet, és öntözzük meg őket, majd amikor 3-4 leveles palántává fejlődnek, ültessük őket egymástól 50 cm tőtávolságra. Figyeljünk oda a folyamatos gyomlálásra, mert könnyen túl szaporodnak a gyomok, érdemes sűrűn kapálni és gyomlálni.

A zöldségeknek ugyanúgy szükségük van a tápanyag utánpotlásra, mint a szobai dísznövényeknek, ezért érdemes tápoldatos vízzel, vagy más tápanyag utánpotlásra alkalmas szerrel megöntözni a növény tövét. Így biztos, hogy egészséges és erős termést kapunk egész idő alatt.

Ha étkezési célra szeretnénk a brokkolit ültetni és termeszteni, figyelni kell arra is mikor szedjük le a növény levélrózsáját. Nem csak a levél rózsa, de a levele, és a szára is fogyasztható. A növény nyáron nagyon gyorsan fejlődik ezért érdemes naponta figyelni és a megfelelő állapotban szüretelni. A levélrózsák akkor a legfinomabb, amikor még nem nyíltak szét, de már kellően kifejlődtek. Ha ezt az időpontot elmulasztjuk, akkor a levél rózsa szétnyílik, és sárga virágzat borítja el a növényt, de ilyenkor már nem lehet fogyasztani a növényt. Ha mégis elmulasztottuk leszedni a brokkolit időben és virágba borult a növény, vágjuk le minél hamarabb a virágzatot, így újabb levélrózsákat hajt a növény hamarosan.


A brokkoli friss fiatal levélrózsáit elég 5-10 percre forró vízbe tenni, mert ha túlfőzzük, elveszti az értékes tápanyag forrásait. Ne fűszerezzük túl az ételt, a legjobb fűszer a fokhagyma, a fehérbor, és a citromlé. Íme, egy nagyon finom és ízletes brokkoli krém leves receptje:

Sajtos brokkoli krém leves

Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej hagyma
- 12 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 húsleveskocka
- 2 dl tejszín
- só, bors
- 15 dkg edami sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az apróra vágott hagymát a fokhagymával üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, kis ideig pároljuk. Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát és a tejszínt belerakjuk, 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a krumpli megpuhul. A levest mixerrel pépesítjük, beletesszük a tejszínt és a sajtot. Ha a sajt elolvadt, ehetjük.


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

A műtrágya javítja a talaj tápanyag ellátását

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a napfény és a talajban található tápanyagok. Ám ha a talajból kifogy, a tápanyag segíthetünk rajta műtrágyával.

Bővebben...:

A kertészek a sikert választották!

2011. február 3.-án megrendezésre került az I. Országos Kertészeti és Öntözéstechnikai Konferencia. A rendezvény célja, hogy a kertészeti és öntözéstechnikai újdonságok bemutatása mellett korszerű, eredeti marketing és értékesítési ismeretek átadásával segítse a kertészeket. Bővebben...:

Hagymácska a kertben!

Az ősz igencsak közeledik, itt az ideje az őszi hagymás növények ültetésének. Aki szeretne tavasszal virágot látni a kertjében, az kezdje el beszerezni a hagymácskákat. Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

A harangvirág gondozása

A harangvirág (campanula persicifolia) egyre népszerűbb a kertbarátok körében, épp ezért nem csoda hogy évről évre újabb fajták jönnek ki a kertészetbe.

Bővebben...:

Olaszország szépsége a leander!

Egy hazánkban is kedvelt mediterrán növény a leander. Igen változatos színvilágával, kertünk legszebb dísze lehet. Piros, sárga, rózsaszín, vagy fehér virágai tavasztól őszig nyílnak. Bővebben...:

Így ültessünk kerti labodát!

Kevés kertben találkozhatunk ezzel a különleges haszonnövénnyel, pedig régen nagy kincs volt a konyhában.

Bővebben...:

Ismerjük meg a gyümölcsök tápanyagigényeit!

A különböző gyümölcsök tápanyag igénye is nagyban eltérő, így ha azt szeretnénk, hogy az almafánk, vagy a barackfánk roskadozzon a gyümölcsöktől, amelyek édesek és lédúsak, ismerjük meg a tápanyagigényüket.

Bővebben...:

Ültessünk dekoratív salátaágyást!

Egy kert növényei lehetnek szépek, lehetnek dekoratívak, lehetnek hasznosak, és akár ehetők is, sőt mindez egyben is. Bemutatjuk, hogyan ültessünk szép és ehető salátaágyást. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: