kedd, 17 október 2017

Ültessünk karalábét a kertbe!

Talán kevesen tudják, hogy a karalábé tulajdonképp egy káposzta féle zöldségnövény, amely igen finom és nagyon egészséges! Konyhakertből nem szabad kihagyni a karalábét, hiszen a gumóját és a levelét is felhasználhatjuk a főzés során.

A karalábé (brassica oleracea var. gongylodes) a káposzta félék családjába tartozik, valószínűleg a vadkáposzta és a fehérrépa kereszteződéséből jött létre. Az általunk ismert karalábé a növény megvastagodott hajtása, amely fehér, zöld, vagy lila színben pompázik.  Akár csak a többi zöldség növénynél itt is van kora tavaszi, nyári vagy őszi fajta, így szinte egész évben élvezhetjük a karalábé lédús finom friss ízét.

Jól társítható a konyhakertben a paradicsommal, babbal és az uborkával, vagy a paprikával. Az utóbbi években a karalábé kicsit mellőzött zöldségnövény lett, legtöbbször a húslevesben találkozunk vele, pedig sok ételhez felhasználhatjuk, sütve, főzve, vagy akár nyersen is.


Mivel igen magas az ásványi anyag és a vitamin tartalma, megtalálható benne a kálium, magnézium, szelén, réz, C-vitamin, B vitamin, sőt a benne található ballaszt és rost anyagok nagyban javítják az emésztést, egészségünkre is jó hatással van. A karalábénak nem csak a jól ismert gumója, de a levelei is felhasználhatók, amelyek még tartalmasabbak, mint maga a gumó.

A karalábé meleg igényes növény ezért  a palántákat csak március végén, április elején ültessük ki a szabadföldbe 25*25 cm tő és sortávolságra. Fontos hogy a palántákat nedves talajba ültessük és a nyár folyamán rendszeresen öntözzük, mivel a gyökere a sekély talajban növekszik, sok nedvességet elhasznál a fejlődéshez.


A magokat védett helyen fóliasátorban vagy más helyen már január végétől március elejéig vethetjük, majd a 2-3 leveles palántákat lehet tavasszal a szabadba kiültetni. A növényeket csak akkor ültessük ki a szabadföldbe, ha a hőmérséklet már nem esik 10 fok alá nappal, mivel a hideg károsítja a palántákat.

Ha magvetéssel szeretnénk szabadföldbe termeszteni a karalábét, a magokat március végétől vethetjük az ágyásokba, majd a kikelt magoncokat, 2-3 leveles korban egyeljük.

Nézzük, milyen fajták közül választhatunk:

Soroksári fehér:

Zömök kevés lombú fajta, amelynek a gumója lapított gömb alakú és sárgászöld színű. Rövid tenyészidejű fajta a kiültetés után 45-50 nap után már szedhető, fásódásra alig hajlamos.

Szentesi fehér:

Kis lombbal rendelkező világoszöld levelű fajta, amelynek a gumója sárgászöld színű. Rövid tenyészidejű 46-52 napos, a palántákat már március végén kilehet ültetni szabadföldbe.


Szentesi kék:

Lombja közepes lilás zöld színű, rövid tenyészidejű fajta, amely a fehér karalábéval egy időben szedhető. A palántákat csak májusban érdemes kiültetni, mert nagyon érzékeny az időjárásra, és könnyen felmagzik.

A nyári és téli karalábék azért kedveltek, mert gumójuk nagyobbra nőnek, mint a rövid tenyészidejű fajtáké. Itt érdemes a 40-40 cm sor és tőtávolságot betartani.

Csemege fehér:

Közepes növekedésű és lombozatú fajta, amelynek a gumója lapított gömb formájú színe fehéres zöldes. A gumórepedésre és fásódásra hajlamos, nyári termesztésre kiválóan alkalmas.

Csemege kék:

A csemege fehérhez hasonló növekedésfajta, de a lomb színe kékesfehér. A gumója közepes méretű kissé lapított formájú szintén liláskék színű, fásodásra kevésbé hajlamos.


Kékszalonna:

Nagy erőteljes növekedésű fajta, levelei intenzív kékes színben tündökölnek, a gumókkal együtt.

Fásodásra és repedésre alig hajlamos, a gumók átmérője elérheti a 15-18 cm.-t is.

Egy család számára két-három tasak karalábé mag vetése fedezi az éves szükségletet, és bár legtöbbször a karalábét csak a húslevesben használjuk fel, érdemes a konyhában kísérletezni vele, mert nagyon finom és egészséges zöldségről van szó.

A karalábé gyógyító hatása:

1. serkenti a sejtanyagcserét,

2. vérképző,

3. energiát, életerőt ad,

4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

5. javítja a koncentrálóképességet,

6. frissít,

7. javítja az oxigénellátást,

8. javítja a sejtek légzését,

9. erősíti a szívműködést,

10. hangulatjavító,

11. stesszoldó,

12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

13. segít a sikeres fogyókúrában,

14. véd az érelmeszesedéstől,

15. megköti a szabadgyököket.

Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!

Túrós karalábé

2 db. apróra reszelt zsenge karalábé, 10 dkg túró, 1 ek. citromlé, fűszeres só.

Összekeverjük.

Facebook témánk a héten: Beszélgessünk! Neked melyik a kedvenc őszi virágod? Mit ültetsz ősszel a balkonládákba, cserepekbe? >>>>>>>>

 

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Télen sem unatkozhatunk a kertben!

Még szinte el sem kezdődött az igazi tél, máris alig várjuk a tavaszt! Sajnos lesz még ennek az enyhe időjárásnak böjtje, ám érdemes kihasználni ezeket a kellemes, néha már –már tavaszias téli napokat.

Bővebben...:

Komposztáljunk saját magunk!

A kerti talaj javításához az egyik legjobb alapanyag a komposzt, amely tápanyaggal és ásványi sóval gazdagítja a talajt a növények számára kertünkben.

Bővebben...:

Etessünk madarakat télen!

Nagyon jó kikapcsolódás és elfoglaltság lehet a gyerekeknek télen, ha együtt készítünk madáreleséget.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

A liliomok királya!

Nem hiába kapta ezt a nevet ez a gyönyörű virág, amely hatalmas illatos hófehér, vagy épp rózsaszín virágaival elkápráztat minket. Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

Így termesszünk brokkolit kiskertben!

A brokkoli termesztése valahol Dél Európában kezdődött 300-400 évvel ezelőtt, valószínűleg Olaszország napsütötte kertjeiben indult el ez a különleges zöldség, amely a karfiol közeli rokona.

Bővebben...:

Minden amit a fügefáról tudni érdemes

Fügefa

Bár a füge az egyik legősibb kultúrnövénynek számít, éveken át alig lehetett látni kiskertekben. Az utóbbi pár évben ismét kezd divatba jönni a fügebokor a kertbarátok körében. Ismerkedjünk meg ennek a különleges növénynek a termesztésével.

Bővebben...:

A halványító és metélő zeller termesztése kiskertben

A zeller ( Apium graveolens) közkedvelt levélfűszer a konyhában, hiszen számtalan étel mellé felhasználhatjuk mind a levelét, mind a gumóját.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: