A saláták kevés helyen is elférnek, és nem igényelnek túl sok törődést. A saláta fejek már hat-héttel a vetés után learathatók és ehetők, így gyorsan eredményt hoznak. Szinte május elejétől a nyár végégi folyamatosan vethetjük a saláta magokat, így az egész szezonban bőven lesz friss zöldség az asztalon.

Nézzük milyen salátát érdemes vetni a cserépbe?

Fejes saláta:

Az egyik legkedveltebb saláta féle, amely nyáron sok féle módón elkészíthető. A magokat vethetjük cserépbe vagy ládába is, szépen és gyorsan fejlődik napos vagy félárnyékos helyen is. Nyáron a nagy melegben ne felejtsük el bőven öntözni a talajt, és ha szükséges egy kis zöldség tápoldattal segítsünk neki a növekedésben. A magokat májustól egészen augusztusig folyamatosan vethetjük.

Tépősaláta:

A tépősaláta a balkonládákban mutat a legszebben, aránylag kis levélfelülettel rendelkezik. A vetés után már hat-héttel szedhetjük folyamatosan a friss zsenge saláta leveleket. A növény közepét hagyjuk folyamatosan tovább fejlődni, így egész nyáron lesz alapanyagunk. Érdemes több ládával is ültetni belőle.

Metélősaláta:

Ez a saláta abban különbözik az előző salátától, hogy ennek a levelét nem tépjük, hanem vágjuk, de ugyanúgy ültethető ládába vagy cserépbe is. A növény közepét itt is hagyjuk meg, hogy folyamatosan hozza az új friss leveleket.

Batavia saláta:

Nagyon finom jellegzetes fodros leveleivel nem csak ízletesebbé, de szebbé is teszi az ételeket. A leveleket itt is tépkedjük le a tő széléről, de akár egy hónap eltolódással is vethetjük a magokat.

Tölgylevél saláta:

A levelek színe jellegzetes barna vagy zöld színű és karéjos formájú. Csak a fiatal zsenge leveleket szedjük le, akár tépő salátaként akár metélő salátaként.

Ruccola:

Az egyik legigénytelenebb saláta, amely nagyon jól érzi magát cserépben az erkélyen. A magokat itt is májustól vessük el, és folyamatosan ültessük az új jövevényeket. Nyáron a nagy melegben öntözzük bőven a földjét, és kéthetente egyszer adjunk neki zöldség tápoldatot. Ha a levelek elérik az 5-6 cm.-t szedhetjük kívülről befelé haladva.

A saláták nem csak ízletes, finomak és díszítésre is alkalmasak, de színűkkel, és változatos levélformájukkal az erkélyt is hangulatosabbá és szebbé varázsolják. Ültessünk vegyesen cserépbe vagy ládába különböző salátákat, úgy hogy színben és levélformában is eltérjenek.

Az így elültetett salátákat egész nyáron át folyamatosan szedhetjük és készíthetünk belőle egészséges salátákat.


A salátás tálban is érdemes egyszerre több salátát felhasználni, a tál szélére tegyük a nagyobb leveleket, majd a közepére jöhetnek a kisebb zsenge levelek. A saláta mellé már csak egy finom öntetre van szükségünk és máris kész a remekmű:

Vegyünk két kanál ecetet, 6 kanál olajat, és só, bors, majd egy kevés cukor segítségével ízesítsük be. Ha van otthon joghurt, vegyünk 150 g joghurtot, adjunk hozzá sót, borsot, majd egy kevés citromlevet, és máris kész a nyári joghurtos saláta öntet. De az önteteket ízesíthetjük mustárral, kaporra, balzsamecettel, és különböző csírákkal is.

Jó kertészkedést kívánunk a saláta kerthez.

További cikkek:


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!