a hagyományosan tél legvégére és a tavasz legelejére időzített metszés és talajlazítás. A kertünkben ilyenkor a fás szárú cserjék, és a fák várják az ügyes kezdő hobbikertészeket. Fontos, hogy a metszést még a virágzás és rügyezés előtt ejtsük meg. Azonban van egy nagyon fontos dolgunk, mielőtt nekikezdünk a munkálatoknak, a kiskertben a telken vagy csak az erkélyünkön. Nézzük meg szerszámaink állapotát.
Ha szükséges áztassuk be a fanyelű szerszámainkat vízbe, nehogy leessen a fejük munka közben. Jó szerszámmal nem csak időt spórolhatunk, hanem megkímélhetjük kezünket, az esetleges bőrkeményedésektől és hólyagoktól, hátunkat pedig a fájdalomtól. Ezért amikor kiderül, hogy a tavaly elrakott kapa, ásó nyele már nem bírja majd a terhelést és új szerszámok után nézünk, érdemes a technikai fejlődéssel lépést tartani. Egyre több gyártó kínál ergonomikus szerszámokat, mint például a Fiskars forgó nyelű metszőollója vagy ergonomikus ásója, amely úgy van kialakítva, hogy pont a megfelelő tartásban tudjunk vele dolgozni, illetve magasságunkhoz is igazíthatjuk az ásó nyelének hosszát. Tehát mielőtt nekiindulunk a nyaralónk vagy a telkünk gondozásának, bizonyosodjunk meg róla, hogy a megfelelő szerszámokat pakoltuk be az autó csomagtartójába.

Nyugalmi időszak

Talán kevesen tudják, de kertészeti szempontból érdemes elkülöníteni a biológiai nyugalmi állapotot, és a kényszernyugalmi időszakot. Ez azt jelenti, hogy például a szőlő nyugalmi állapota október közepétől március közepéig tart. Ez azonban két szakaszra oszlik: A mély nyugalmi, vagy biológiai nyugalmi szakasz január közepén véget ér, és innentől kezdve többnyire március közepéig már csak kényszernyugalmi állapotban vannak egyes növények. Ebben a második szakaszban már megindulhat a nedvkeringés, ha az időjárás kedvezőre fordul, és megteremtődnek a kihajtáshoz a környezeti feltételek. Persze az időjárás akár a bolondját is járathatja velünk, illetve a növényeinkkel. Január végén egy felmelegedésre sok növény rügypattanással válaszol, majd egy – két enyhébb hét után jön több hét kemény fagy, és bizony a növényeink visszafagynak.

Talajlazítás könnyedén?

Sokszor sokan megírták már, azt a bölcsességet, amely úgy szól, hogy: jó szerszám fele munka és kétszeres teljesítmény! A kertekben tevékenykedő emberek manapság is sokszor törött ásóval, foghíjas gereblyével, vagy, alkalmatlan lapáttal kínlódnak. Pedig ma már az üzletekben ergonómiailag kifogástalan, megbízható anyagból készült szerszámokat lehet kapni, amelyekre a gyártók akár még örök garanciát is vállalnak. Igaz, ezek nem olcsók, de tartósak és a jövő évben is biztosan számíthatunk rájuk!

Az ásás időpontját gondosan kell megválasztani, nem érdemes olyankor ásni, amikor a talaj kemény és száraz, vagy vizes és ragacsos. Az optimális időpont az enyhén nedves talaj. Lehetőleg összefüggő területeket ássunk fel, így a gyomok, a kártevők elleni küzdelem sikeresebb lesz. A talajforgatás lehetőleg 25-30 cm mélységig történjen, ami körülbelül pont egy ásónyom, mivel a kerti növények nagy része ebben a rétegben helyezkedik el. A Fiskars (131400) ásója több ponton is megkönnyíti a kertészek munkáját:
•    Két helyen megdöntött nyél, ami kevésbé fárasztó testtartás eredményez
•    Műanyag bevonatú acél ásónyél, ami így véd a hideg ellen és kellemes fogást biztosít.
•    D alakú fogantyú, ami hatékonyabbá teszi az emelést és a fordítást
Elő a virágládákkal!
Lassan elővehetjük a téli pihenő helyről az ablak- és erkélyládákat is. Ezeket meg kell tölteni tápdús, friss, kerti földdel és minden ültetendő növény alá érdemes egy tápanyagtablettát rakni, amely hat hónapig, folyamatosan ellátja a növényt a számára szükséges valamennyi tápanyaggal. Ha muskátlit telepítünk ki, figyeljünk arra, hogy mely típust választjuk, hiszen nem mindegyik fajta bírja az erős reggeli, déli napot például. A kerti muskátli a sok napsütést szereti és elviseli a tűző napsütést is, de sok vizet igényel. Ezzel szemben a futó muskátli az olyan helyeket kedveli, ahol délután vagy délelőtt árnyékban van; szintén sok vizet és nagy páratartalmat igényel. Az ültetéshez praktikus segítségünkre lehetnek a Fiskars multi-colour ültetők. A hagyományosabb szerszámot kedvelők pedig a Fiskars (137000) ültető kanál segítségével könnyíthetik meg munkájukat.A tavaszi metszés idén is hirtelen jött?

Amikor beköszönt a tavasz, sokszor napok alatt elkezdenek hajtani a növények, és a már kihajtott növényeket metszeni sok hátránnyal járhat, például kései terméssel, vagy termésaprózódással. Tehát a metszéssel igyekeznünk kell, mert csak rövid idő áll a rendelkezésünkre, éppen ezért érdemes előre dolgoznunk. Ha egy rózsatövet 3 – 5 rügyre metszünk vissza, akkor az őszi, téli metszésnél nyugodtan hagyjunk majd többet rajta, például 6 – 8 rügyet, és így ha esetleg vissza is fagy egy kicsit, lesz még miből levágni.

A helyes metszés kulcsfontosságú!

Az őszi metszés után a tavaszi metszés kulcsfontosságú a gyümölcsfák, dísznövények, bokrok életében. Ez a lépés határozza meg fejlődésüket, termésüket. Fontos, hogy olyan eszközöket használjunk, amelyek pontosan, precízen vágnak, így maximális hatékonysággal végezhetjük el ezt a lépést. Kevesen tudják, hogy kétféle metszőolló típus létezik, az egyik a rávágó, a másik pedig a mellévágó. Egy gondos kertésznek mindkettőt illik használnia.

A rávágó metszés során egy darab penge végzi a valós vágást, amely így nagyobb nyomást tud kifejteni az ágakra. Ezt főleg a száraz, kemény gallyak esetén használják, mert az alsó üllő miatt, nem lehet vele elég közel a törzshöz vágni, így maradhat egy kis csonk, ami a betegségek melegágya lehet illetve vadhajtást is eredményezhet. A metszés, a felesleges ágak lefűrészelése nyomán kisebb-nagyobb sebek keletkeznek a fákon. A nyitott edénynyalábok útján pedig sokféle mikroorganizmus, fertőzés kerülhet a szövetekbe. Ezt kell a sebek kezelésével és megfelelő vágással megakadályozni. A Fiskars forgó nyelű, rávágó metszőollója (111510) a fogaskerekes megoldásnak köszönhetően minimálisra csökkenti a kifejtendő erőt és a forgó nyél még könnyebb használatot tesz lehetővé, így óvva meg kezünket a vízhólyagoktól és a kellemetlen horzsolásoktól.


A hobbikertészeknek és a kertészeknek egyaránt hasznos segítséget nyújt az a forradalmian új Fiskars PowerStepTM (111670) rávágó metszőolló, amely automatikusan választja ki az optimális erőbeállítást, amely az elvágandó ág vastagságától függ. Ez a mechanizmus megkönnyíti a munkafolyamatot a fiatalok és az idősebbek számára egyaránt, így könnyedén élvezhetjük a munkánk gyümölcsét
A mellévágó metszés során két penge vág egyszerre, ami ideális a fiatal, zöldellő fákhoz, bokrokhoz, mert tiszta, szép vágást eredményez, csonk nélkül, így feleslegesen nem kockáztatjuk a fa egészségét.
A Fiskars SingleStepTM metszőollója (111260) ehhez a művelethez ideális, jobb és balkezeseknek egyaránt kényelmes fogást tesz lehetővé és PTFE bevonatos felső penge biztosítja a kisebb súrlódást vágás közben.
TIPP: ha egy bizonyos fajta növény metszését befejezte, mielőtt neki kezd egy következő növénynek, mindenképpen fertőtlenítse metszőollóját! Ahogy Semmelweis óta tudjuk, hogy a fertőzések megelőzésének olcsó és preventív módja a kézfertőtlenítés, úgy ezt a gyakorlatot alkalmazzuk kertünkben is.

A Fiskars a háztartási, kerti és kültéri szabadidős fogyasztói termékek vezető globális gyártója. A csoport olyan elismert márkákból álló portfolióval rendelkezik – többek között –, mint a Fiskars®, Iittala®, Gerber®, Silva®, és a Buster®. A Fiskars Finnország legrégebbi, (1649-ben alapított), ma is működő vállalata, amelyet a NASDAQ OMX Helsinki tőzsdén jegyeznek. A Fiskars 2009-ben 663 millió eurós nettó árbevételt ért el, és jelenleg mintegy 3600 főt foglalkoztat. További információért kérjük, látogasson el a www.fiskarsgroup.com weboldalra.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!