A fák kertünk örök lakói, amelyek szebbé teszik környezetünket, tisztítják a levegőt, és ha szükséges eltakarják kertünket a nem kívánatos kíváncsi tekintetek elöl, nyáron árnyékot nyújtanak, a tűzőnapsütés elöl, és gyermekeink, sőt unokáink is élvezhetik szépségét.

Ma már számtalan fajta áll rendelkezésünkre a kertészetekben, ültetésük és gondozásuk is kevés munkával jár, így gyorsan olcsón tehetjük szebbé kertünket.

Akár a legkisebb kertbe is ültethetünk fát, ám nem mindegy milyet. Egy kis facsemete idővel hatalma óriássá változik, így hamar kinövi kertünket. Tévedés hogy minden fa lassan növekszik, hiszen vannak olyan fafajták, amelyek már pár év alatt látványos méretet öltenek.


Azt is figyelembe kell venni, hogy ezekből a méretekből adódhatnak később a viták a szomszédokkal, hiszen egy szemetelő gesztenyefa, vagy egy átnyúló fenyőfa bizony sok nézeteltérés okozója lehet. Így még ültetés előtt gondoljuk végig a fa későbbi méreteit és területét kertünkbe.

De egy fa hosszú évekre határozza meg kertünk kinézetét, amely megszűri a port, és a városi zajt, és akár a kisebb növényeknek árnyékot vagy épp hűvös klímát is nyújtanak.  Ma már számtalan különleges és egzotikus fát ültethetünk kertünkbe, ám ne felejtsük el ezeknek a növényeknek a gondozási igényeik is nagyobbak így érdemes ültetés előtt tájékozódni a növény igényeiről így pl. a talaj, vagy fény és víz igényről.


Mit ültessünk fát vagy cserjét?

A különbség elsőre nem látszik túl nagynak mégis a méretek tekintetében vannak eltérések.

Érdemes a kertbe mindkettőt ültetni, hiszen míg a cserjék kisebbek és szemmagasságban tündökölnek a fák nagyobbra nőnek. A cserjék sokszor színesebbek és látványosabbak, ám a fák több árnyékot adnak, és mivel nagyobb a lombozatuk több levegőt képesek megtisztítani.


A díszfák mellé ültethetünk pár gyümölcsfát, amelyek növekedését és ágrendszerét metszéssel évről évre lehet szabályozni így a kisebb kertekbe is ültethetők.

Ne feledjük, hogy a legkisebb kertben is akad hely legalább egy fának.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!