A gyep telepítésekor fontos hogy a megfelelő fűmagot válasszunk ki a szaküzletben. A gyep telepítésekor el kell döntenünk, hogy a pázsit díszként fog funkcionálni kertünkben vagy használjuk is, vagyis mennyire lesz igénybe véve. Ott ahol kisgyermekek vannak, vagy hétvégén kerti partikat rendezünk, nyilván olyan pázsitra van szükség, amely jól bírja a taposását, és az igénybe vételt, míg egy kisebb kertben elég a díszpázsit is.

Ezen kívül fontos a kert éghajlati adottságra, milyen tájolású a kert, hány órát éri a nap a füvet, mennyit tudjuk, majd öntözni stb. A legtöbb fűmagon pontosan le van írva a magok összetétele, így ha megismerjük, a növényeket könnyen kiválaszthatjuk a számunkra ideális fűmagot.


Csenkeszek:

Kerti gyepekbe ideális fűmag, amely alacsony növésű, és bokros fajta. Elsősorban jó vízgazdálkodású laza humuszos talajban érzi jól magát száraz helyre nem ajánlott. Legjobb, ha réti perjével keverjük be, mert ha folt keletkezik, pázsiton a réti perje hamar benövi, az üresen marad teret.

Perjék:

Alacsony termetű évelő fűféle, amely az első évben inkább a gyöktörzset fejleszti ki majd a következő évben terjeszkedik. A réti perje középkötött talajban díszít a legszebben, közepesen vízigényes, a savanyú talajban hamar kipusztul. 5 cm.-nél rövidebbre ne nyírjuk. A keskenylevelű perje az egyik legértékesebb pázsitfüvek egyike, nagyon strapabíró és szép egyenletes zöld felületet ad.


Tippanok:

A díszgyep keverékeke egyik alap összetevője, lassan növekedő fajta, amely finom levelű zárt gyepet képez. Talajban nem válogatós, de a jó vízellátású talajban szebben fejlődik. Igényli a folyamatos nyírást, a legjobb, ha 2,5-3 cm magasra nyírjuk.


Angol perje:

Középmagas gyorsan növekedő fűféle, amely gyönyörű fényes zöld leveleivel teszi kertünket még szebbé. Közepes vízigényű, jó tápanyag ellátottságot igényel. Laza talajra száraz körülmények közé nem való, és az árnyékos hűvös helyeken hamar kipusztul. 2-3 évvel a vetés után sajnos hamar meggyengül ekkor érdemes újra vetni a területet. Ha gyors pázsitra vágyunk ez a fajta ideális lehet, mert a vetés után 6-8 nap alatt ki kell, és rövid idő alatt egybefüggő szép zöld felületet ad.

Csillagpázsit:

Egy különleges földön heverő dúsan leveles szárú fűfajta, amely széles szürkészöld levelekkel díszít. Lazább illetve közép kötött talajban szépe fejlődik, meleg napos helyet kíván. Tavasszal később kell ki, de ahol egyszer megtelepszik szinte kiirthatatlan gyepet képez. A taposást jól tűri az öntözést és az árnyékolás nem kedveli. A csillagpázsit egymagában is alkalmas gyepnek, hiszen igénytelen és nagyon jól bírja az igénybevételt.


Pusztai csenkesz:

Tömötten bokros növekedésű sötétzöld levelű fűféle. Talajban nem válogatós, jól bírja a szárasságot, egymagában is alkalmas gyeptelepítésre.  Hosszú életű faj, amely kevés nyírással, és öntözéssel is beéri.


Réti csenkesz:

Élénkzöld finom levélzetű fajta, amely gyors növekedő képességgel bír. Leginkább fűmagkeverékekben találkozunk vele.

Gyapjúfű fajta:

Kínából származó meleget kedvelő fűfajta, amely világoszöld durva szerkezetű levelekkel rendelkezik. Csekély gondozás mellett is szépen fejlődik, jól bírja a nyírást, de az erős igénybevételt nem kedveli. Inkább díszpázsitokba ajánljuk.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!