Az öntözőkannától át egészen a mikroprocesszoros öntözőrendszerig, bármilyen technikával öntözhetjük a gyepet kertünkben, amely függ a gyep nagyságától és pénztárcánktól is.

Azt hogy mikor érdemes a gyepet öntözni úgy a legegyszerűbb megállapítani, ha néhány napig, amikor nem esik az eső kimegyünk a kertbe, és megnézzük milyen gyorsan egyenesednek fel a fűszálak miután ráléptünk. Ha a fű hosszabb ideig nem egyenesedik vissza az a kiszáradás jele így ideje bevetni az öntözőrendszert vagy a locsolókannát.

Nézzük, milyen módszerek közül választhatunk:

Öntözőkanna rózsával: Az egyik legolcsóbb módszer, amely mindig kéznél van, és bármikor elővehetjük. A kannás öntözés során kevés víz megy kárba, hiszen kis felületet tudunk csak egyszerre belocsolni, ám ez az egyik legidőigényesebb és legfárasztóbb öntözési módszer. Így ez csak a legkisebb gyepméretnél alkalmazható.


Öntözőtömlő: Az egyik legkedveltebb öntözési módszer a kertekben, hiszen aránylag olcsó a beszerzése és ma már a tömlő kocsi valamint a számtalan szórófej és kiegészítő nagyban, megkönnyíti a kerti munkát ám még mindig igen időigényes és megterhelő munka. Állítsuk, be a megfelelő víznyomást majd szereljük fel a szórófejet és igyekezzünk minél egyenletesebben beteríteni a gyep teljes felületét.

Esőztető berendezések: Az egyik legnépszerűbb kerti eszköz, amely sok idő és energiát spórol meg a kertész számára. Egyes vidéken a használatához engedély szükséges, sőt van ahol az esőztető rendszerhez külön vízórát is kel felszerelni a tulajdonosnak. Előnye a kényelem, hiszen nem kell ott állni mellette hátránya, hogy mivel a vízcseppek a felszínnél jóval magasabban vannak, elég nagy mennyiség elpárolog, illetve a szél elfújja a cseppeket.


Statikus esőztető: Ez az öntöző berendezés egy csőből és egy szórófejből áll, amelyet csak le kell szúrni a gyep közepébe, és egy vízpermettel beöntözi a pázsit egész felületét. Ma már több kiegészítő is kapható hozzá így könnyedén lehet állítani a nyomást és a szórás területét is.


Forgókaros esőztető: Egy talpra helyezett forgókarral ellátott esőztető berendezés, amely képes igen nagy távolságra is kilövellni a vízcseppeket. A víznyomás egy rugós ellenkart mozgat, amely így egyenletes lökésekkel forgatja körbe a forgókarokat. A terület nagysága és a víz mennyiség is szabályozható az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb öntözőrendszer.


Süllyesztett esőztető: Az egyik legdrágább, de nagy gyep felületnél az egyik leghatékonyabb öntözőrendszer. Még a füvesítés előtt kell a talajba telepíteni az öntözőrendszert, amely földalatti csőhálózatokból és a gyep felszíne alá süllyesztett szórófejekből áll. Amikor a rendszer bekapcsol a víznyomás kiemeli és megnyitja, a szórófejeket majd kikapcsolás után ezek visszasüllyednek a felszín alá.

Természetesen ezek a módszerek akár kombinálhatók is egymással, de nagyobb kertbe és gyepfelületre, főleg ha sokat vagyunk távol érdemes egy automata modernebb öntözőrendszert telepíteni kertünkbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!