A medvehagyma rendszertanilag a hagymafélék családjába tartozik, 20-50 cm magas növény, amely tavasszal szőnyegszerűen nyílik az erdők aljnövényzete között. Hófehér virágával nem csak, mint hasznos fűszernövény, de mint kerti virág is kitűnik. Virágzási ideje aránylag rövid kb. 2 hétig virágzik, április és május környékén, de leveleit már március végétől szedhetjük egészen az ősz végégig.

 A medvehagyma hazánk területén erdőkben található meg ,ahol vadon nő, és egész nagy területű telepeket képez, de kertünkben is gyorsan növekszik, így az ültetés utáni második vagy harmadik évben megtölthetjük a kosarunkat tavasszal medvehagymával.


A leveleket még virágzás előtt szedjük le, ekkor még kellemes enyhén fokhagymás az íze, ám virágzás után már erős kissé kellemetlen lesz az aromája. Ha kertünkben medvehagymát és gyöngyvirágot is ültetünk, nagyon figyeljünk oda a levelek begyűjtésénél, mivel a két növény levele szinte ugyanolyan kinézetű.

 

A Gyöngyvirág levele nagyon hasonlít a medvehagyma levelére!

A medvehagyma levelének jellegzetes fokhagyma illata van!

A medvehagyma levele mindig egyesével bújuk ki, míg a gyöngyvirágé két-három levél fejlődik ki egy száron. A gyöngyvirág levele erősen mérgező, így ha valaki véletlenül ezt fogyasztja, azonnal forduljon orvoshoz!

Ezt olvasta már?

De finom a medvehagyma

Hogyan neveljünk medvehagymát cserépben, vagy balkonládában?

Medvehagyma pesto recept

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!