Gyorsan vettem három cseréppel belőle, és azóta a konyhaablakban virítanak, a tavalyi kankalinok már ki lettek ültetve a kertbe, remélem, tavasszal szépen kihajtanak.

A kankalin, vagy más néven primula egy aránylag könnyen gondozható tavaszi dísznövény, mindössze néhány környezeti igényt kell biztosítani számára, ahhoz, hogy otthonunk díszívé váljon kora nyárig.

A kankalint vásárlás után helyezzük, el egy olyan ablakban ahol van elég fény, de nincs az ablak alatt fűtőtest, tehát egy hűvös és világos helyre tegyük a növényt. Az ideális hőmérséklet a 10-15 fok, ennél melegebb helyen sajnos nem fog a kankalin megmaradni.

Fontos, hogy ha ablakban tarjuk a növényt, a levelei ne érjenek az üveghez, mert a lecsapódó pára hatására a levelek rothadásnak indulnak, és elsárgulnak.

Csoportosan elhelyezve a legszebb, én most három cseréppel vásároltam, mivel csak ebbe az egy ablakba tudtam őket elhelyezni, de akár 5-6 cseréppel is dekorálhatjuk otthonunkat, hiszen egy cserép kankalin ára 150-300 Ft között mozog.

A másik fontos gondozási szabály a locsolás.

A kankalin szereti a nedves párás közeget, így földjét tartsuk mindig enyhén nedvesen, de ne álljon alatta folyamatosan a víz, inkább hagyjuk a földet kissé kiszáradni a két locsolás között. Én, amikor hazaviszem a növényt, az alsó leveleket leszedem, mert ezek a nedves földdel érintkezve, legtöbbször rothadásnak indulnak, és így a föld sem tud szellőzni, de ha leszedjük a legalsó leveleket, nem lesz ilyen gondunk.

Sokan úgy tudják, hogy a kankalin egynyári dísznövény, de akinek van, kertje bátran ültesse ki a kankalinokat a kertbe április végén, május elején, amikor már enyhül az idő kint. Én a tavalyi primulákat mind kiültettem, így ezek egész nyáron át a kertbe virágoztak, remélem, az idén is kihajtanak.

Tehát ne várjuk meg a nőnapot, hogy hátha kapunk kankalint, vigyük már most otthonunkba a tavaszt, ezekkel a bájos kedves színes kankalinokkal.

Jó kertészkedés kíván: Kertészanyú

Ezt olvastad már?

Így etessük a madarakat télen

Kertész Anyu kertje: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!