Én már évek óta rendszeresen etetem a madarakat, így már november elején megtöltöttem a kertet minden földi jóval, és szép lassan jönnek is a madarak.

Madáretetés télen:

A madáretetést november elejétől érdemes elkezdeni, amikor az első fagyok beköszönnek, és egészen március végéig, vagy április elejéig érdemes folytatni, amíg a hideg idő tart. Fontos, hogy ha egyszer úgy döntünk, hogy szeretnénk a madarakat etetni, azt évről évre vállaljuk. Ezek az alig pár dekagramm súlyú madarak évről évre vissza fognak hozzánk járni télen az élelemért, így ha váratlanul abba hagyjuk az etetésüket, könnyen a halálukat is okozhatjuk.

A madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik éppen arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Tavasszal a költési időszakra már érdemes befejezni a etetést, mivel a fiókáknak nem szabad magokat adni.

Madáretető készítése házilag:

Madáretetőt bármiből tudunk készíteni, legyen az egy üres pet palack, egy üres és kimosott tejes doboz, de szebbnél szebb fa etetőket is vásárolhatunk. Nekem jelenleg három fa madáretetőm, két műanyag etetőm van kint, a teraszon pedig az üresen maradt balkonládákban műanyag tálcákon vannak kitéve az eleségek, és több cinkegombóc is várja őket. Érdemes megfigyelni a madáretetők forgalmát, leginkább reggel és délután nagy a sürgés-forgás, némelyik madárhoz órát lehetne igazítani, máskor a napsütés hatására jönnek többen.

Mivel a különböző madarak mást és mást esznek, így megpróbálok változatos eleséget kínálni számukra, különböző magasságban elhelyezni az etetőket, pl. a galambok és a feketerigók a földről esznek szívesen, így nekik odaszórom ki az eleséget.

Naponta visszatérő vendégeim a cinkék, két gyönyörű szajkó, vörösbegy, vadgalamb, fakopáncs, rigó, szarka.

Kedvenc eledelük a fekete napraforgó, a búza, a cinkegolyó, és az alma, a szajkók pedig a mogyorót és a diót kedvelik. A cinkegolyót magam készítem el számukra, ehhez a hentesnél ajándékba kapott hájat felvágom, jó alaposan kiolvasztom a zsírját, majd ebbe keverem bele a madáreleséget, a napraforgót, apróra vágott almát, kukoricadarát, zabpelyhet, lisztet, sőt a faggyú visszamaradt szalonna részeit is apróra vágva.

Amikor a zsír már kihűlt összegyúrom az egészet és gombócokat formálok belőle. Drogériában kapható hálós fürdőpamacsokat szoktam szét szedni és ebbe a hálóba töltött bele a golyókat, így könnyen fel tudom akasztani őket, és a madarak is meg tudnak kapaszkodni a hálóba.

Ha esetleg kevés a zsiradék és nem áll össze a keverék, akkor érdemes az egészet egy műanyag tálcára szórni, így is megeszik a madarak.

Télen amikor a hőmérséklet már tartósan 0 fok alatt van nappal is, a cinkegolyók a benne levő faggyú miatt olyan keményre fagynak, hogy a madarak nem tudják csipegetni. Ekkor veszek a boltban állati zsírt, pár száz forintért és ebből készítek nekik ugyanígy eleséget, egy kis vaj hozzáadásával, mivel ez télen sem fagy keményre, könnyebben tudják elfogyasztani, és a téli zsiradék  bevitelük is meglesz.

Épp ezért a cinkegolyóból nem szoktam túl nagy mennyiséget vásárolni vagy készíteni ősszel, mert ha beköszönt az igazi tél ezeket már nem tudják megenni. Természetesen nem kell nagy összegeket elkölteni a madarak etetésére, de ha havonta 1 kg magot vásárolunk nekik 300Ft-ért, és ezt kiszórjuk számukra egy műanyag palackban, már sokat tettünk értük, almát pedig már 150 Ft-ért is lehet vásárolni, amely télen a folyadékot pótolja számukra.

Remek látvány télen megfigyelni az etetőket, amint a madarak napról napra visszatérnek, és csipegetnek.

Mit érdemes kitenni az etetőkbe?

Fekete és csíkos napraforgót, kölest, vegyes madáreleséget (piacon érdemes megvenni 200-300 Ft /kg, a boltokban ennél sokkal drágábbak) len, kender, köles, cirok, muhar, repce, búza. Faggyú, háj, sótlan vaj, zsír, sótlan szalonna. Alma, dió, sótlan natúr mogyoró, főtt tészta, főtt zöldség, reszelt sárgarépa.

 Fontos hogy ne adjunk nekik kenyeret, kenyérmorzsát, vagy péksüteményt, mert ezek hamar bélgyulladást okoznak, és akár a madár halálát is okozhatják.
A madáretetés célja, hogy a télen nálunk maradt madarakat táplálékhoz juttassuk, de igazán nagy öröm őket megfigyelni a téli hóesésben.
Jó madárlest kíván: Kertészanyu

Fedezd fel a különböző madáretetőket és madáritatókat, amik segítenek a kerti madaraknak könnyebb hozzáférést találni az élelemhez és italhoz. Emellett rovarhoteleink olyan otthonokat biztosítanak a hasznos rovaroknak, mint a méhek és katicabogarak, ami nélkülözhetetlen a kerted ökológiai egyensúlyának fenntartásához.

Ha élveznéd a madarak közelről történő megfigyelését, válassz a kínálatunkból egy kényelmes madáreleséget. Ez a remek lehetőség arra, hogy közelebbről ismerd meg a kerti madarak viselkedését és élvezd a természet csodáit.

Várunk szeretettel a Zümishop Webshopban, ahol a minőségi termékek mellett szakértő csapatunk is rendelkezésedre áll, hogy segítsen kiválasztani a tökéletes termékeket kerted számára. Köszönjük, hogy a mi Kertbarátunk vagy, és reméljük, hogy hozzájárulhatunk kerted még csodálatosabbá tételéhez!

Kattints ide!

 

Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!