Sok kertbarát nem is mer páfrányt vásárolni, otthonába, mivel attól fél, hogy télen az összes levél elszárad és lehullik.  Megmutatom, mit kell tenned ahhoz, hogy a páfrányod télen, nyáron is szép maradjon.

Szobapáfrányok a kertészetben

A szobapáfrány évek óta az egyik legkedveltebb szobanövény, amely hosszú akár 1 méteres lehajló leveleivel igazán egyedi szoliter növény válhat belőle, így otthonod legszebb dísze lehet. Azt tudtad, hogy a szobapáfrány a NASA kutatásai szerint képes a levegőt is megtisztítani?

A légtisztító növények alább olvasható listáját a NASA szakértői állították össze a NASA Clean Air Study[1] tanulmány keretében, és szerintük ezek lehetnek a leginkább alkalmas növények egy űrhajó levegőjének tisztítására. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklóretilént tudnak kiszűrni a levegőből.

Forrás: wikipedia

A hiedelemmel ellentétben a szobapáfrány nevelése, nem nehéz, de azért egy kis odafigyelést igényel.

Ismerd meg a szobapáfrány gondozását lépésről lépésre:

A szobapáfrány fényigénye:

Mivel a páfrányok az erdőben aljnövényként élnek, nem meglepő, hogy a szobapáfrány is kedveli a szórt fényt, vagyis egy félárnyékos lakásban is jól érzi magát. Tehát teheted olyan szobába is ahol kevesebb fény éri a növényt, ettől nem lesz semmi baja a páfrányodnak.

Szobapáfrány hőmérséklet és pára igénye:

A páfrány az átlagos hőmérséklet mellett is szépen fejlődik, de télen a túlfűtött meleg szoba nem tesz jót neki, ugyanígy a túlszáraz levegő is okozhat levélhullást és száradást. Ha van rá lehetőséged télen a páfrányt tedd, át egy hűvösebb helyiségbe ahol 15-18 C fok van, de 10 C fok alá nem esik a hőmérséklet.

 Szobapáfrány

A szobapáfrány locsolása:

Nyáron a melegben földjét tartsd egyenletesen nedvesen, akár hetente többször is locsolhatod, de télen csökkentsd le a locsolást, és hagyd a két locsolás között kissé száradni a talajt. A páfrány a túlöntözésre igen kényes, ezért a locsolást mindig az adott helyiség hőmérsékletéhez érdemes igazítani. Nyáron a kertben akár naponta is locsolhatod, de szobában nem kell ilyen gyakran öntözni.

A kaspó használatát itt sem javasolom, mert a cserép alatt összegyűlt víz a gyökerek rothadásához is vezethet.

Páfrány átültetése:

A páfrányokat kétévente érdemes átültetni, laza tőzeges virágföldbe. A nagyobb példányokat már nem érdemes átültetni, de a felső talajréteget itt is érdemes lecserélni évente.

A páfrány tápoldatozása:

Tavasztól őszig hetente egyszer adj egy kevés levéldísznövényekhez való tápoldatot az öntözővízhez, a frissen átültettet növényeknek az ültetést követő két hónapban nem szabad tápoldatos vizet adni.

Mit tegyél, ha szárad a páfrány levele?

A levelek száradását okozhatja, a túlszáraz levegő, a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, a meszes talaj, és a túl kemény csapvíz is, valamint a tápanyaghiány. A levelek száradása és sárgulása leggyakrabban télen fordul elő, aminek az oka a túlszáraz levegő, amelyet a fűtés okozhat.

Tedd a növényt távolabb a fűtőtesttől, és vágd le a száraz sárguló leveleket.

Egy kézi permetezővel naponta permetezd át a leveleket, és a cserép alá tegyél egy nagyobb tálkát, amelyet tölts meg kis szemű murvával, vagy agyag granulátummal. Így növelni tudod a levegő páratartalmát a növény körül. A csapvizet télen érdemes felforralni, majd lehűteni, így lágyítva a vizet.

Ha ennek ellenére a levelek elszáradnak, még ne mondj le a növényről, vágd vissza tövig, majd tavaszig hagyd így. Tavasszal ültesd át friss virágföldbe, amikor már nincs fűtésszezon, és május végétől, ha van kerted vagy teraszod tedd ki egy árnyékos részre a növényt, újra ki fog hajtani.

A páfrány kártevői:

A levelek száradását vagy sárgulását a kártevők is okozhatják, ez lehet takácsatka, levéltetű, gyapjas pajzstetű, ám a kártevők nem összetévesztendők a levél fonákján található spórákkal.

A cikk folytatásában mutatunk neked hogyan lesz igazán szép a szobafenyő

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!